Det enda planet på himlen : ögonvittnen berättar om 11 september

The Only Plane in the Sky
Bok av Garrett Graff
"Boken är gastkramande. Att Graff lyckas foga ihop detta myller av röster till en kronologisk berättelse är en bedrift." SvD "Ett storslaget körverk Det är skicklig journalistik som återkallar skräcken, förtvivlan och kärleken bland alla dessa oskyldiga människor som inte förstår vad som händer dem." Sydsvenskan För första gången får ögonvittnena säga sitt om 11 september-attackerna 2001. Över 500 olika röster hjälps åt att slussa läsaren genom dagen, ibland sekund för sekund. Det blir ett väldigt panorama över ett av historiens mest dramatiska dygn, som tog fram både det sämsta och det bästa i människan. Det börjar före gryningen, då intet ont anande personal hjälper terroristerna till planen, varefter New York-borna färdas till jobbet under en vacker, klarblå himmel. Slag i slag kommer sedan attackerna, återberättade av räddningstjänst, ministrar, civila och flygplanens svarta lådor. Allt medan president Bush, i brist på bättre strategier, placeras i Air Force 1 som får cirkla över nationen som det enda planet på himlen. Det enda planet på himlen är fylld av oförglömliga ögonblick brandmannen som rycker ut i vetskap om att frun jobbar i Twin Towers, läraren som evakuerar sin skolklass medan skyskraporna rämnar ovanför, telefonisten som lovar att framföra en flygpassagerares sista hälsning, pappan som hämtar sitt barn från förskolan för första gången som änkling. "Bokens röster sänder chockvågor genom en, för mellan dessa sidor registreras allt." Expressen "I boken Det enda planet på himlen har Garrett M. Graff, journalist och historiker, skickligt samlat ca 500 korta ögonvittnesskildringar, ofta fasansfulla, skakande och gripande, från människor som på många olika sätt drogs in i händelserna denna dag. I ett 60-tal kapitel följs händelseutvecklingen kronologiskt från tidig måndagsmorgon, incheckning, arbetsdagens början i skyskraporna, kapningarna, skräcken i flygplanen, telefonsamtal till nära och kära, krascherna och massakern i byggnaderna och räddningstjänstens arbete. Författaren lotsar skickligt läsaren fram genom händelseförloppet." BTJ "Med en mästerurmakares precision konstruerar [Graff] en berättelse av alltsammans, lika fasansfull som sann. Det är bitvis ohygglig läsning och ibland är det svårt att hålla tillbaka tårarna." Hudikvalls Tidning Läs inte den här boken på offentlig plats. Den väcker minnen som kommer att överväldiga dig. Washington Post Varenda rad är hisnande och hjärtskärande. Newsweek En ovärderlig gåva till allmänheten. Wall Street Journal
I den här rätt så bastanta boken har författaren Garrett M. Graff samlat berättelser om 11 september-attackerna från ögonvittnena. Vi får höra från personalen som checkade in terroristerna på planet, anhöriga till personer på planet och i byggnaden, brandmän, poliser, militärer och många andra.
.
Författaren har verkligen lyckats fånga sinnesstämningen i USA den 11 september 2001 och den otroliga chock och rädsla som drabbade befolkningen. Boken innehåller många hjärtskärande historier, men även många intressanta inblickar i hur militären hanterade krisen och hur landet påverkades efter attackerna. Jag har läst en hel del om 9/11 tidigare, men det var mycket ny fakta för min del som presenterades i den här boken. Väldigt läsvärd!