En annan framtid

Bok av Magnus Carlson och Johanna Stål
I "En annan framtid" får läsaren följa med på Weeping Willows-sångaren Magnus Carlsons personliga och inspirerande hållbarhetsresa mot ett klimatsmartare liv. Alla behöver lägga om sitt sätt att leva, men hur? Magnus har ställt om och visar att det inte är så svårt. Att börja i det lilla och därifrån ta det steg för steg gör att alla förändringar känns naturliga - och dessutom är det rätt kul! Läs mer om hur man kommer igång och ställer om hemma och på jobbet, om klimatpsykologi, att resa och äta mer klimatsmart, hållbarhet och ekonomi - och vad experterna tänker om hur man bäst förbereder sig inför framtiden. Här finns inga pekpinnar eller skuldbeläggande, däremot många konkreta tips och klimatförebilder att inspireras av! Medförfattare är journalisten och författaren Johanna Stål.
3,5

Magnus Carlson, sångaren i Weeping Willows, ägnade hela sitt sommarprat 2018 åt klimatfrågan. Han pratade inte bara väldigt lite om sig själv, han pratade själv väldigt lite, intervjuade istället andra som visste mer än honom om vår skrämmande framtiden. Boken "En annan framtid" som han skrivit tillsammans med tidningen Caminos chefredaktör Johanna Ståhl, är som en fortsättning på det sommarpratet.

Boken tar upp så skilda ämnen som personligt ansvar och hur vi bygger en klimatplan med målsättning att minska utsläpp för resor, konsumtion, kost och det egna boendet. Ironiskt nog visar Carlson på hur svårt det är, hur stora förändringar som krävs för att det ska bli någon skillnad. Hans mål att byta ut två-tre köttmiddagar i veckan till vegetariska minskar endast posten för kost från 2,5 ton/ år till 2,3 ton/ år. En helt shoppingfri månad minskar utsläppen från 2,3 ton till 2.

Det är med andra ord omöjligt att få till förändring endast genom att privatpersoner drar sitt strå till stacken. Om inte ens en man som fantiserar om hur han skulle överleva de mest dystopiska scenarier och ägnar hela sitt sommarprat åt att väcka medvetenhet om klimatet, om inte ens han känner att han kan bli vegan, eller helt sluta shoppa nya saker, hur kan man förvänta sig det av någon annan?

"En annan framtid" innehåller mer biografiska sektioner än den timme han bjöd oss på, vi får lära känna honom och hans familj bättre och bjuds på sångtexter från WW-låtar. Utöver detta intervjuar Carlson allt ifrån meteorologen Martin Hedberg till omställaren Pella Thiel, ger oss tips om hur man får barnen att ställa om till vego, hur man utövar press på de man konsumerar varor och tjänster av och ger oss en inblick inom fältet miljöpsykologi.

Medan jag läste fick jag faktiskt en känsla av sommarprat, eller åtminstone radioprogram. Jag hörde Carlsons behagliga röst läsa ur sin egen (och Johanna Ståhls) bok och intervjua folk. För mig som klimataktivist visste jag mycket redan men jag skulle definitivt rekommendera boken till någon som inte var lika insatt. Särskilt någon som är ett WW-fan. Men visst var vissa saker nya, särskilt gällande den sociala biten i omställnignsrörelsen. Och det var intressant att läsa om den ekonomiska härvan de hamnade i på grund av att de litat på fel person. Lite igenkänning på det.