Jag ska rädda er alla

Je vous sauverai tous
Bok av Émilie Frèche
Eléa har lämnat sin familj och rest till Syrien för att viga sitt liv åt IS. När hon har varit försvunnen i sex månader utan att ge några livstecken ifrån sig, börjar hennes mamma skriva dagbok. Parallellt med mammans dagbok får vi också läsa Eléas dagbok, skriven ett år tidigare. Gradvis börjar dagboken handla allt mer om manipulation, underkastelse och extremism. Émilie Frèche är en fransk författare som skriver både böcker och filmmanus. Hon är djupt engagerad i kampen mot rasism och antisemitism.
Boken handlar om Eléa som har lämnat sin familj och rest till Syrien för att viga sitt liv åt IS, bara 16 år gammal. I boken får vi följa tre parallella dagböcker, Eléas egen, som från en vanlig tonårings dagbok allt mer börjar handla om manipulation, underkastelse och extremism. Och hennes föräldrars som hanterar det som inträffat på helt olika sätt.

Det är en gripande bok och på många sätt sorglig. Men, med tanke på att det i många länder är ett stort problem med unga som värvas till extremistiska organisationer, också en väldigt viktig bok! Den är skriven för unga vuxna, men jag tycker definitivt att även vi vuxna också ska läsa den.