Pengarna

Bok av Bengt Ohlsson
En dag på väg hem från skolan hittar Henrik en portfölj slängd i ett dike. Han blir nyfiken på vad den kan innehålla, och tar med den hem och bryter upp låsen. När han öppnar portföljen blir han alldeles förstummad. Den är full av sedelbuntar! Han bestämmer sig för att inte säga något till någon, och han fortsätter hålla väskan gömd i sitt rum. Plötsligt kan Henrik köpa allt han önskar sig, och när hans bästa kompis Johan tappar bort sin nya mobil vill han gärna hjälpa honom. Samtidigt vågar han inte berätta om pengarna för någon, eftersom han är rädd att de ska tas ifrån honom. Detta är en bok om att få det man önskar sig allra mest, men inse att det inte betyder att allt blir som man har tänkt sig. En bok om krocken mellan dröm och verklighet, och om hur tungt det kan vara att bära på en hemlighet. Med böcker som "Gregorius", "Rekviem för John Cummings" och senast, "Midsommarnattsdrömmar", har Bengt Ohlsson tilldelats utmärkelser och vunnit en stor läsarskara. Han skriver även i dramatik och krönikor. Det här är Bengt Ohlssons första bok för unga läsare.
En dag hittar Henrik en låst portfölj i ett dike. Han tar med den hem och bryter upp låset. Portföljen visar sig vara fylld av pengar!
Han bestämmer sig för att inte berätta för någon om den här väskan. I skolan uppstår sedan en möjlighet att ekonomiskt hjälpa en vän. Men lögnerna, och skuldkänslorna, hopar sig.

Vad ska Henrik göra?

En intressant och tankeväckande berättelse, som öppnar upp för många diskussionsmöjligheter tillsammans med barn.