Det växte ett träd i Brooklyn, #1

Det växte ett träd i Brooklyn, del 1

A tree grows in Brooklyn
Bok av Betty Smith
EN UPPVÄXT FYLLD AV GRYMHET, KÄRLEK, SKRATT OCH SORG Brooklyn 1912: Den unga Francie klättrar ut på brandstegen för att få vara ifred med sin bok. Inne i lägenhetens mörker skrapar hennes mamma ihop matrester till middag medan lillebrodern leker. Ingen vet var pappan sover ruset av sig. Livet är inte alltid lätt för Francie, men hon älskar sin familj och den stökigt livliga stadsdelen som de bor i. Men framförallt bär hon på en stor dröm om att bli författare, och om att få resa över bron till New York och se världen. DET VÄXTE ETT TRÄD I BROOKLYN är en ärlig och stark uppväxtskildring. Genom en ung kvinnas iakttagelser får vi ta del av en unik tid och plats, på ett sätt som griper tag i våra egna liv. Det är en bok som fortsätter att trollbinda läsare i alla åldrar. En av århundradets bästa böcker. New York Public Library En gripande bok full av förtvivlan och hopp, romantik och drömmar och det där speciella som bara vissa böcker har. Verdens gang, NO "En berättelse som kommer att förändra ditt liv." Daily Telegraph, UK Romanens höga kvalitet gör den lika aktuell idag som när den skrevs 1943. ELLE, FR
En lågmäld men fin bok om Francies, en ung tjej som växer upp i 1910-talets Brooklyn. Hon kämpar sig fram med en alkoholiserad pappa, svårt att få vänner, samlar skräp för att kunna köpa godis. Men samtidigt med en ung tjejs naiva inställning till världen och med många ljuspunkter i tillvaron också. Fin, men lite långsam. Ska absolut läsa del två!
Boken handlar om Francies uppväxt i Brooklyn från ett barn till en ung kvinna med början 1912. Fadern dör tidigt och Francie får försöka försörja familjen i stället för att gå i skolan. Hennes dröm är att bli författare. Livet i Brooklyn är många gånger en hård kamp. Boken är intressant och man känner med personerna som skildras. De har det verkligen inte lätt. Boken är i två delar och båda rekommenderas varmt.