Rovhjärta

Bok av Ulrika Rolfsdotter
Rovhjärta är den första delen i en tät och suggestiv spänningsserie som utspelar sig i Ångermanland - en drabbande kriminalroman inspirerad av folktro, historiska mordfall och 1600-talets häxprocesser. Annie Ljung har byggt upp ett nytt liv som socionom i Stockholm, långt från hembyn Lockne. När hennes dementa mamma rymmer från äldreboendet tvingas Annie återvända till den plats hon både älskar och hatar. Samtidigt försvinner hennes släkting Saga spårlöst och Annie övertalas att stanna. Vad har egentligen 17-åriga Saga för hemligheter? Har hon rymt, varit med om en olycka eller mördats? Annie blir alltmer indragen i sökandet och tvingas återigen möta demonerna från sitt förflutna.
Spännande och oförutsägbar debut!
Det är alltid lite av en chansning att läsa en debutant, det kan vara bra men det kan även var mindre bra. Denna bok hör definitivt till de förstnämnda.

Annies demenssjuka mamma hittas svårt nedkyld i snön och Annie lämnar sitt hem i Stockholm för att åka tillbaka till sin barndomsby i Ångermanland. En by som hon flytt från många år tidigare. Medan hon är där försvinner sjuttonåriga Saga, en släkting till Annie, spårlöst och Sagas föräldrar ber Annie stanna kvar och hjälpa till med letandet. Hon blir mer och mer indragen i sökandet och tvingas återigen möta sina innersta demoner.

Rovhjärta är en suggestiv roman där man får både folktro, häxjakt och gamla mord blandat med all ryktesspridning som det lätt blir på en liten ort. Språket är bra och de korta kapitlen gör boken lättläst och skapar ett bra driv.

Ulrika Rolfsdotter är oerhört skicklig i sin gestaltning av såväl trolska miljöer som intressanta karaktärer. Persongalleriet känns levande och har stor utvecklingspotential, där är flera karaktärer som jag ser fram emot att lära känna lite mer i kommande böcker.
Starkt debut med en spänning uppbyggd av fängslande miljöer, kompletta mänskliga karaktärer och korta kapitel som driver tempot.
Spänningen byggs upp och även om jag kan ana utgången så är inte hela historien klar för mig innan sista sidorna.