Bägaren

Bok av Ida Engerman
Den försiktiga Molly orkar inte med elakheterna och mobbningen på skolan och vill inget hellre än att bli av med sin starka blygsel. När hon hittar en gammal bok om mörk magi som en gång tillhörde hennes anmoder, den mystiska Alice, bestämmer hon sig för att utföra en magisk rit. Den ska ändra hennes personlighet och göra henne modig och populär. Trots att bästa vännen Kira är skeptisk går hon med på att hjälpa Molly. Men den som rotar i mörk magi ställer mycket på spel, och snart börjar Molly förändras. Priset som måste betalas vill hon inte alls se eller ens tänka närmare på ... En skräckberättelse om beroende och svart magi, och det starka bandet mellan vänner, sedd genom den femtonåriga Mollys ögon. Ida Engerman började skriva berättelser redan som tonåring och har aldrig slutat. Hennes fokus är alltifrån skräck och magi till vardagsnära tonårsskildningar, ofta ur flickors perspektiv. Hon har tidigare skrivit ungdomsromanen FÅNGA EN FJÄRIL, om lesbisk tonårskärlek, och DE DÖDAS MUR OCH ANDRA RYSLIGHETER, en samling skräcknoveller.
I Bägaren får vi träffa den försiktiga Molly som inte längre orkar med all mobbning i skolan och skulle göra allt för att inte vara så blyg längre. En dag så hittar hon en gammal bok om svart magi, som en gång tillhört en släkting. Molly bestämmer sig för att utföra en av riterna, som ska göra henne modig och populär. Mollys bästa vän Kira tycker inte att det verkar som en bra idé, men hon går ändå med på att hjälpa Molly. Men svart magi är inte att lita på och snart börjar Molly förändras. Priset hon måste betala för sin nyfunna popularitet vill hon inte ens tänka på...

Den här ungdomsboken tyckte jag mycket om. Och fast att den är lättläst så kändes det inte som att handlingen blev lidande. Ibland kan det kännas som att man inte riktigt kommer in i de lättlästa böckerna, att handlingen blir lite ytlig. Men den känslan fick jag inte alls här. Utan jag tyckte att den var ganska spännande. Som en van läsare insåg jag ganska snabbt vad som försiggick och vad priset för Mollys popularitet var, men jag var ändå inte säker på hur boken skulle sluta. Ett av ämnena som boken tar upp är beroende. Och det är just Mollys beroende som gjorde att jag inte riktigt kunde lista ut hur boken skulle sluta. Men ett spännande slut blev det i alla fall. En småläskig berättelse som förutom beroende även handlar om vänskap och hur starkt ett band mellan vänner kan vara.

Omslaget är så sjukt snyggt! Och bjuder verkligen in till läsning. Boken är lättläst, på runt 100 sidor och riktar sig mot ungdomar kring 12-15 år.