När stjärnor tänds i natten

Bok av Camilla Uddgren
Jag blev kall. Lämnade inget utrymme för att känna. Känslor fick mig att ramla ner i det mörka hålet. En isig fasad, en gåpåig attityd och en vilja av stål var det enda som kunde få mig att stanna kvar i livet. Jag slogs, stängde av och kämpade för mitt liv. Polisen berömde mitt lugn och mitt mod. De skrev och skrev utifrån min berättelse. Synade märken, avrivet hår och rivsår. Tog med sig mina krossade hårspännen och min trasiga tröja. Tackade för sig och gick. Boken är en gripande och stark livsberättelse om hur en flicka utsätts för misshandel och övergrepp genom sin uppväxt. Den skildrar livet med barnets ögon då hon försöker fly känslorna av förnedring och skam genom att prestera och vara duktig. När hon i tonåren blir fysiskt sjuk och faller ner i svår ångest kommer hon till slut till en vändpunkt. Vill du bli frisk? frågar läkaren och någonting inom henne brister. Där inleds en lång väg till tillfrisknande då hon gör sig fri från barndomens trauman och vågar långsamt ta steg för steg mot ett annat liv. Jag vill inte ha ett perfekt, lyckligt liv. Jag vill leva ett sant liv. Ett liv i linje med vad min själ och mitt hjärta längtar efter i varje stund Ett liv där jag i varje stund vågar att älska, även om det gör ont. En människa blir aldrig klar , men hon kan lära sig att såren och Smärtan hon bär på kan leva sida vid sida med den Djupa Glädjen och den Innerliga Kärleken, ibland till och med vara en förutsättning för dessa båda. En mycket gripande bok om livet, om människor, om förlåtelse och om det största av allt kärleken. Daniel Andersson, docent, Göteborgs Universitet Camilla är hälsopedagog, yogalärare, beteendevetare, fil.mag i religionsvetenskap och är en eftertraktad talare, yogalärare, coach och artist i Sverige, Europa, USA och Australien sedan 1997. Camilla har även arbetat med stand-up shower, revyer, manus och längre utbildningar inom näringslivet.
Boken är en livsberättelse om en liten flicka som utsatts för misshandel och övergrepp genom sin uppväxt. Den skildrar hur flickan genom livet flyr sina känslor för att överleva och visa upp sig genom att vara duktig, tills hon en dag i tonåren blir fysiskt sjuk och hon faller ihop. Läkaren ställer frågan "Vill du bli frisk?" Någonting brister och hon kommer till en vändpunkt.

Den här boken har en gripande och fängslande livshistoria som berör. Boken har korta kapitel, vilket gör att den blir lättläst och går snabbt att läsa, trots att det är en stark och tung berättelse. Jag imponeras av vilken styrka och kämparglöd som finns i denna flicka som får utstå så mycket under sin uppväxt - Hur hon skriker efter uppmärksamhet, kärlek, omsorg, att bli sedd och få bekräftelse och hur hon hittar ett sätt genom att vara duktig och prestera framförallt i skolan tills en dag då kroppen säger ifrån och hon inte orkar mer. Att sedan få läsa om hennes återhämtning och hur hon hyllar livet är inspirerande, att våga släppa taget om saker, våga förlåta och våga leva livet - det är starkt.