Allt de inte visste

Bok av Gunnar Ståhl
Året är 1968 och världen står i brand. Krig, demonstrationer, protester och kravaller avlöser varandra. I USA mördas Martin Luther King och Robert Kennedy. I Frankrike och Stockholm demonstrerar studenterna mot ett föråldrat undervisningssystem och världen protesterar mot USA:s inblandning i Vietnam. I Stockholms city rullar modskravallerna fram. Andra världskriget är glömt och världen är i uppror. Samtidigt är det rekordår i Sverige, en högkonjunktur som ger alla familjer mer pengar i plånboken. Campingsemestrar med tält och spritkök är över och sportstugeboendet blir på modet. Svensk television får två kanaler och färgteve. Bosse Högberg vinner och förlorar boxningsmatcher, Thore Skogman sjunger för folket och ungdomarna diggar Beatles, Rolling Stones och Hep Stars på Kvällstoppen på tisdagarna och Tio i topp på lördagseftermiddagarna. Sverige har klarat sig mycket bra åren efter andra världskriget, landet har kanske aldrig mått bättre och ekonomin blomstrar. Ingenting kan bli gynnsammare. I denna splittrade tillvaro, mycket nära men ändå oändligt långt från händelsernas centrum och i ett svenskt brukssamhälle, lever Jonny Fröjd. Till hösten ska han börja i gymnasiet och snart bli vuxen, en känsla som inte enbart är av godo. Vägen dit är knagglig, våldsam, tveksam och brutal. Det är mycket Jonny och hans kamrater inte vet. Gunnar Ståhl är journalist och har tidigare arbetat på flera av de största dagstidningarna i Stockholm samt radio och tv. Hans dokumentära bok "Tumba-Tarzan fri som fågeln" från 1990 blev underlag till en dokumentärfilm om Tumba-Tarzan. En roman och en diktsamling följde åren därefter. 2019 utkom dramadokumentären "Spionen Sidorenko och de ryska bombningarna av Stockholm 1944", som också är på väg att bli film.
Det är mycket man inte vet, mycket man önskar man visste... som hur det var när ens föräldrar var unga och gröna. En del har man ju hört och luskat ut, men det är fortfarande mycket man inte vet. Att läsa den här boken är som att få kliva in i en tidsmaskin à la "Tillbaka till framtiden" och hamna mitt i mina föräldrars ungdom på 60-talet. Åh vad det hade varit roligt att vara en fluga på väggen när de lyssnade på skivor, gick på dans och var i skolan...
I boken möter vi tonåriga Jonny Fröjd som växer upp i Mullskär, en by på landsbygden. En by präglad av pappersbruket som livnär en stor del av invånarna. Vi får möta Jonnys vardag, höra hans tankar, känna hans drömmar och ickedrömmar i en omvärld stadd i snabb förändring.
Gunnar Ståhl skriver med historisk skärpa om en tid som flytt. En tid då de inte visste vad som komma ska... Fast vem gör det egentligen? Vem vet?
Nu ska mamma få läsa den här boken. Jag tror det blir en riktig nostalgitripp för henne... Fast, vem vet?
En nutidshistorisk läsvärd berättelse! Rekommenderas verkligen varmt!