Österlenmorden, #1

Ett hjärta i bitar

Bok av Elisabeth Andersson
Ett hjärta i bitar är den första delen i en ny deckarserie med polisen och mordutredaren Tina af Schelin på Österlen.   Försommaren övergår i sommar när Tina flyttar från Stockholm till Skåne för att gifta sig med sitt livs kärlek, greven Fredrik af Schelin. Hon har haft en framgångsrik karriär inom Stockholmspolisen och ser fram emot ett sabbatsår. Hon ska bara vara med Fredrik och lära sig allt om sitt nya hem, Carolineborg slott. Men bara några veckor efter bröllopet inträffar en tragisk händelse. Tina står nu ensam med huvudansvaret för slottets verksamheter, mitt i en bottenlös sorg. När hon får möjlighet att börja hos Skånepolisen, där hon ska stötta en ung polis, Maja Hadzic, tvekar hon inte att tacka ja. En dag hittas en död man naken i en gödseltank i Brösarp. Det visar sig vara den kände och omtyckte ryttaren Ulf Waldenhök. En framgångsrik nationalidol, som levde ett lyckligt liv med fru och barn på sin lyxiga hästgård vid havet på Österlen, vem kan ha velat döda honom? Tina och Maja får i uppdrag att leda mordutredningen och snart förändras bilden av stjärnryttaren. Parallellt med mordutredningen försöker Tina komma tillrätta med sin nya tillvaro på slottet, vilket visar sig ha sina utmaningar.   Elisabeth Andersson är journalist och författare och bor i Malmö. Hon har tidigare skrivit feelgoodromaner, bland annat de hyllade Lyckostarnas klubb och En stjärna som faller. Nu debuterar hon som deckarförfattare.   Röster om Elisabeth Anderssons tidigare böcker: Kustboktanten: Jag gillar att historien har ett högt tempo, det är inte långtråkigt en enda sekund. Betsybybook: Fastnade direkt för den här boken. Boken dröjer sig kvar länge och det älskar jag. Annelie Henrysson, BLT: Både tänkvärd och lustfylld. En bok som lämnar en skön känsla i kroppen när du läst klart. Boktanten: En underbar och känslofull bok som får dig att fundera över livet. Författaren har ett rakt och enkelt, men samtidigt målande, språk som verkligen griper tag i mig. Jag kommer definitivt att läsa mer av henne. Millimys books: En riktig bladvändare! Hela boken är väldigt välskriven och väl genomarbetad. Jag ser verkligen fram emot att läsa mer av Elisabeth Andersson.  
På Instagram följer jag författaren och journalisten Elisabeth Andersson. När jag såg att hon skulle debutera som deckarförfattare ville jag gärna recensera hennes bok Ett hjärta i bitar. Och det fick jag. Tanken är att detta ska vara första delen i en serie som utspelar sig på Österlen.

Stockholmstjejen Tina Johnson, eller Ensamma mamman från Vällingby, flyttar ner till Österlen för att gifta sig med sin greve Fredrik af Schelin. Tina har tidigare jobbat som polis, men nu ska hon ”bara” vara slottsfru. Tyvärr inträffar en katastrof och Tina blir plötsligt änka. Ganska snabbt ändå tar hon sig samman trots sorgen. När hon får chansen att jobba deltid hos polisen i östra Skåne som mentor åt en ung polis, Maja Hadzic, tar hon den möjligheten. Första fallet blir ett mordfall där en känd och omtyckt ryttare är offret.

Boken börjar väldigt romantiskt med ett sagobröllop, middagar på slottet och årgångsviner. Det märks tydligt att författaren har skrivit feelgoodromaner tidigare. Såväl miljöer som personer beskrivs lite väl detaljerat, tycker jag. Det är inte mycket som lämnas till läsarens egen fantasi. Däremot känns det som om vissa väsentliga ting utelämnas, åtminstone inledningsvis. Dialogerna är ibland lite krystade och berättelsen får inte riktigt upp farten till att börja med. Språkligt grimaserar jag ett par gånger, bland annat åt en påhittad stavning (jobb-bytet, ett ord med bindestreck på samma rad), något enstaka grammatiskt fel, ett par upprepningar (exempelvis ”på sig” tre gånger i samma mening) med mera. Vidare tror jag knappast att man serverar bordsvatten ur en vattenkanna vid ett middagsbord. Starka kvinnoporträtt och HBTQ-tema (bögpar) ger pluspoäng.

Efter knappa 100 sidor händer något. Det blir bättre. Meningarna kortas och berättelsens tempo ökar med spänningen. Det är som att den riktiga storyn tar vid när Tina börjar jobba som polis igen. Med bättre lektörs-/redaktörsbistånd tror jag att nästa del i Österlenmorden blir riktigt bra. Jag läser gärna mer.

Mitt omdöme för första delen landar på medel.