Den oskyldiga bedragerskan

Bok av Johan Elfner
"Fräcka kupper, storslagna miljöer, överraskande vändningar och massor av charm. Johan Elfner skriver med högt tempo och en rejäl glimt i ögat. Här finns romanpersoner som jag vill följa länge!" Ann Ljungberg   "Jag vill skilja mig", hade Maria tänkt säga, men det blev: "Mera kaffe?" Så börjar Den oskyldiga bedragerskan. Maria och Jan har varit gifta i många år och nu räcker det, tycker Maria. Hon vill göra sig fri från den själviske Jan och det instängda, ytliga liv de lever i London där karriär och pengar styr. Hon har levt i skuggan av Jan tillräckligt länge och är trött på hans yviga liv med sprit och otrohet. Jan har å sin sida ådragit sig ekonomiska problem, och för att lösa detta planerar han en sista semester för dem till Alperna, en semester som slutar med förskräckelse. Härifrån utvecklas ett händelseförlopp som tar oss till London och Portugals vilda kust och en kamp mellan liv och död på yachten Portugals Pärla. Alla inblandade i Den oskyldiga bedragerskan har sin egen agenda och vrider på sanningen, bryter mot lagen och går över lik för sitt eget bästa. Den oskyldiga bedragerskan är en rolig, sprudlande, vindlande och spännande historia. Runt varje hörn händer nya saker. Första delen i en planerad serie om Maria Berg. JOHAN ELFNER har även gett ut Monsterstationen: Kvart över dimman och Monsterstationen: Katinka och pesten för barn och ungdom på Ordalaget Bokförlag samt vuxenromanen Dödsäsong på annat förlag.
4,5/5

Jag är en ganska enkel människa. En bra första mening i en bok och sedan full fart därifrån, och jag är nöjd. Och precis det får jag i Den oskyldiga bedragerskan.

Tänk dig nu följande scenario: Du vill skilja dig från din man, för du är inte längre lycklig och du är dessutom ganska säker på att han inte heller är det. Men du vet inte riktigt hur du ska säga det. Då tar han dig på en lyxsemester utomlands men när ni är där åker han på ett möte och dör längs vägen. Dessutom har han en livsförsäkring som du visste om och som ger dig möjlighet att leva ditt liv på det sätt du vill och ta tillbaka delar av dig som du gett upp för hans skull. Alla dina problem är lösta! Eller?

Ett nytt scenario: Du har dragit på dig mängder av skulder, och du måste på något sätt lösa det. Tillsammans med en skum advokat löser du det, du ska fejka din egen död, låta din ”änka” få livsförsäkringen, ta med dig henne och fly till Brasilien där ni kan starta ett nytt liv. Det enda du behöver göra är att hålla dig gömd så att ingen du känner råkar befinna sig på samma semesterort och känner igen dig. Alla dina problem är lösta! Eller?

Det är det här vi slängs in i. Maria är olycklig i sitt äktenskap och när Jan dör under semesterresan han överraskar henne med, börjar hon leva igen. Hon får ett jobb och trivs med livet igen. Så när hon kallas iväg för att möta advokaten som hade hand om Jans pengar för att se vad de ska göra med dem, och hon istället möts av Jan är det inte konstigt att hon blir förvånad. Han är ju död! Jan å sin sida blir väldigt förvånad över att Maria inte alls tycker att hans lysande plan är så briljant och allting skapar så väldigt många mer problem än vad både han eller Maria kunde tänka sig.

Vi möter ett ganska gediget personregister i den här boken, vilket fungerar eftersom de nästan allihopa knyts samman. Förutom att ha Jan och Maria som huvudpersoner, vars funderingar och liv vi får följa, får vi också hoppa in i tankarna och händelserna kring ett antal andra personer. Det kan känns som att det blir lite många egentligen, men samtidigt har alla en plats i att föra händelserna framåt. Själv är jag förtjust i försäkringsagenten Stefan, som hela tiden kommer närmare men också motarbetas i alla försök att lösa det han är säker på är försäkringsbedrägeri. Jag gillar också Maria, för hon tar saker i egna händer och försöker lösa allt och bara leva på, men dessa jävla män är alltid i vägen. Jan är en oerhört osympatisk människa, och jag är inte alls förvånad över att han tycker att bästa lösningen är att köra ett bedrägeri och att han tror att Maria såklart kommer att stå vid hans sida, för han är ju ofelbar och perfekt.

Det är rappt, det är händelserikt och det är storslagna miljöer och fantastiska karaktärsbeskrivningar. Jag älskar när jag får störa mig riktigt mycket på en karaktär, och här finns både Jan (den apan), advokaten Miguel och poliser utan känsla för att hålla sig på rätt sida av lagen. Jag skrattar också högt under flera delar av boken, för det är roligt, och ibland så skruvat det som händer. Dessutom skruvar sig innehållet också, varje gång jag tror att jag vet vad som håller på att hända, kommer det en ny vändning.

Är det trovärdigt, det som händer i Den oskyldiga bedragerskan? Njae, det skulle jag väl inte säga att det, men det är absolut också en del av charmen med boken. Det händer något hela tiden och är action från i stort sett första till sista sidan och det är bara att spänna fast sig och hänga med på resan. En riktigt bladvändare där kapitlen och sidorna bara sveper förbi medan man kör alldeles för fort.

Den oskyldiga bedragerskan är första boken i en tänkt serie, och jag längtar efter att få reda på vad Maria Berg ska ta sig till i nästa bok, nu när hon har lyckats lösa sina problem men kanske skaffat sig nya.