Makko och bacillerna

Bok av Mi Zandelin
Det här är historien om Makko Makrofag, en liten envis immuncell som bor i en stortå. Tillsammans med alla sina makrofag-vänner vaktar Makko kroppen, och ser till att varenda farlig bacill blir uppäten. Det är deras jobb - deras alldeles livsviktiga jobb! Utan makrofagerna hade kroppen ständigt varit sjuk. Men en natt när makrofagerna sover, lyckas en faslig massa baciller smyga sig in i kroppen. Bara Makko är vaken. För att utrota bacillerna ger Makko sig ut på en lång och knölig resa genom kroppen, där han möter den ena pratande kroppsdelen efter den andra.
Treåringarna tycker: Vi provade, det var lite för mycket text för dem, men de är ju inte heller målgruppen. Däremot tyckte de om att kika på illustrationerna.

Nästan-sexåringen tycker: Han tyckte mest om illustrationerna, tyckte att det var lite för mycket text men hängde med under hela läsningen utan problem. Ju längre in i äventyret som Makko kom, desto mer spännande tyckte barnet att det blev. Det var jättekul hur Makko löste det för att väcka Ninni, då skrattade han högt hur länge som helst.

Mamman tycker: Vi gillar böcker som är lärorika hemma hos oss, och sådana här är jätteroliga. Där man kan få lära sig om kroppens funktioner genom ett äventyr. Samtidigt finns det andra saker att ta till sig från den här boken. Avundsjuka syskon emellan, att vilja klara sig på egen hand, att själv inte alltid är starkast och att det är okej att be om hjälp, till exempel. Makko som huvudperson är påhittig och rolig, men kanske lite för envis för sitt eget bästa.

Illustrationerna är mysiga och passar väldigt bra till äventyret.

Målgruppen är väl uttänkt och jag kan tänka mig att den här boken även passar bra att använda som del i ett temaarbete om kroppen. Jag får själv en liten tillbakablick till tv-serien ”En Cellsam Historia”, som fanns när jag var liten, när jag läser den här boken.