Uppdrag djurräddning, #3

Lämnade

Bok av Mari Bister
Syskonen Lisa och Axel hittar övergivna kattungar som har lämnats på olika platser i Ekeby. Medan de försöker rädda kattungarna ger de sig ut på jakt efter den skyldige. När flera skadade och sjuka katter hittas hamnar syskonen i en farlig situation. Lyckas Lisa och Axel rädda katterna? Kan de lösa mysteriet innan fler katter råkar illa ut? Och vem är det egentligen som har lämnat kattungarna?
I del tre av serien Uppdrag djurräddning, med målgruppen 6–9-åringar, hittar Axel och Lisa en övergiven kattunge som de lämnar till veterinären. Men när de hittar flera kattungar på andra platser runt om i Ekeby börjar de nysta ordentligt i vem det är som är så hjärtlös att de lämnar oskyldiga djur till en plågsam död.

Jag tycker om den här boken (och serien) av flera anledningar. Dels vågar den ta upp elakheter som människor faktiskt utsätter djur för, och gör det på ett spännande sätt, men samtidigt utbildas även läsaren i djur- och naturliv och lär sig hur man kan sköta om vår omgivning på ett bra sätt.

Att det är en syskonduo som får vara i fokus är också bra, och jag tycker om att serien visar att Axel och Lisa är vänner med varandra, i många andra böcker är syskonen osams. De löser problemen på sitt sätt, ofta genom att prata med varandra men de är inte heller rädda för att be vuxna om hjälp när de behöver. Det är också väldigt fint att se att de vuxna tar barnen på allvar och är tacksamma för den hjälp och insats barnen gör för djuren.

Språket är bra och åldersanpassat och även om boken inte är illustrerad tycker jag inte att bilderna saknas. Det är ett bra sätt att få lära sig att måla upp bilderna för sig själv medan man lyssnar. Boken, och egentligen hela serien, kan passa bra som högläsningsbok både hemma och i skolan och varför inte som del av temaarbete om djur och natur? Kapitlen är relativt korta och textstorleken är bra och lättläst.