Kristi bruds slav

Bok av Josefine Frankner
Josefine Frankner var Kristi bruds allra närmaste tjänarinna, på pass dygnet runt. Hon skötte allt från hennes kroppsvård till hushållet. För första gången berättar hon nu sin historia. Redan som tonåring flyttade hon hemifrån till Knutby och Filadelfiaförsamlingen där. Men det som började med optimism och gemenskap i en idyllisk by urartade totalt. Josefine blev misshandlad, psykiskt nedbruten och hjärntvättad. Under 25 år förvandlades hon från en trygg och framåt tonårstjej till en robot, vars största skräck var att hamna i onåd. Hon fråntogs rätten att vara mamma till sina två barn, rätten till samliv med sin man och kontakten med sina föräldrar. Hon förlorade också sin värdighet och identitet. Först när det kom fram att hennes dotter utsatts för sexuella övergrepp lyckades hon och familjen bryta sig loss. Josefine frågar sig: Hur kunde jag lära mig att tåla så mycket smärta? Jag var en slav, en slaskhink. Värst av allt var att den här vardagen blev helt normal. Josefine Frankner (f 1976) levde i Knutby mellan 1994 och 2016. I dag studerar hon beteendevetenskap. Cecilia Gustavsson (f 1966) är journalist och pr-ansvarig på bokförlaget Polaris. Hon har tidigare skrivit boken Vi måste prata om 50 (2018).
Josefine Frankner berättar för första gången sin historia om när hon som tonåring flyttade till Knutby och anslöt sig till Filadelfia församlingen. Efter en tid blir hon Kristi bruds närmaste tjänarinna och passar upp på henne 24 timmar om dygnet och sköter allt. Under dessa år förvandlades hon från en trygg tonåring till en person som bryts ned genom misshandel både fysiskt och psykisk, men efter 25 år så bryter hon sig loss när hon förstår att hennes dotter blivit sexuellt utnyttjad.

Det här är en väldigt stark och gripande bok att läsa och jag blundar nästan när jag läser för jag vill inte ta in att detta har hänt och är en annans människas verklighet. Jag kan inte i min vildaste fantasi förstå under vilken press och stress Josefine och hennes anhöriga levt under, att bli så utnyttjad och manipulerad under så lång tid, Vem klarar av och orkar det? Det är starkt och modigt av Josefine att kunna ta sig ur detta och våga skriva denna bok och berätta sin historia. Inom mig växer frustrationen över personer som är så maktgalna (i detta fall Kristi brud) och som utnyttjar religionen som redskap för att manipulera och hjärntvätta människor för att utöva sin maktposition och driva sina medmänniskor ner i botten. Det är alltid intressant att läsa om Knutby och den innersta kretsen, alla har sin berättelse och denna var otäck på många sätt och den berörde mig.