En förlorad kärlek

The Lost Wife
Bok av Alyson Richman
En oförglömlig kärlekshistoria i skuggan av andra världskriget Där på hennes underarm, precis bredvid ett födelsemärke, satt sex siffror tatuerade. "Kommer du ihåg mig nu? frågade han med darrande röst. Hon tittade på honom igen, som om han vore ett spöke. Lenka, det är jag sa han. Josef, din man. Lenka är en ung konststuderande när hon träffar Josef i Prag, strax före andra världskrigets utbrott. De gifter sig snart, men deras liv tillsammans hinner knappt börja innan de slits isär av kriget. Josef ska fly till New York tillsammans med sin familj, Lenka ska komma efter med sina föräldrar. Men ingenting går som planerat. Fartyget som Josef reser med förliser. Och Lenkas öde för henne till Theresienstadt och så småningom Auschwitz. Ovetande om att den andra är vid liv bär de med sig minnena av den förlorade kärleken. Ett helt liv senare står de plötsligt öga mot öga. Från den lyckliga tiden i förkrigets Prag till nazismens skräckvälde i Europa. En förlorad kärlek är en berättelse om den första förälskelsens kraft, om människors uthållighet och förmåga att resa sig i svåra stunder. Alyson Richman har toppat bästsäljarlistor världen över med sina böcker. Den kritikerhyllade En förlorad kärlek har givits ut i över trettio länder och ska filmatiseras. Alyson bor med sin familj på Long Island och skriver just nu på sin nästa roman.
Lenka är ung och konststuderande när hon träffar Josef i Prag strax före andra världskriget. De blir förälskade och gifter sig, men deras liv hinner knappt börja innan de slits isär av kriget. Josef ska flytta till New York med sin familj och Lenka ska komma efter men kriget kommer, Josefs skepp förliser och Lenka för henne Theresienstadt och sen till Auschwitz.

Det här är en välskriven bok med en stark och gripande berättelse. Jag fastnade i storyn - jag drogs med i de välbeskrivna miljöerna och jag kände med karaktärerna, det gjorde verkligen ont i hjärtat när jag läste boken. Boken har ett djup, den berör, är gripande, hjärtskärande, det är kärlek, sorg, längtan och den är vacker. Boken är skriven så att den växlar mellan dåtid och nutid och kapitlen är uppdelade mellan Lenka och Josef. När jag läste baksidestexten på boken så kände jag direkt att det här är en bok i min smak och det var det också men en liten besvikelse kom ändå över mig för jag hade förväntat mig/trott något annat om boken, jag tyckte att den var lite utdragen på vissa ställen och slutet var lite abrupt, där hade jag önskat lite mer, men en stark och gripande läsning som berörde.