Leksandssviten, #2

Galleriet vid vattnet

Bok av Hanna Blixt
Galleriet vid vattnet är den andra delen i Leksandssviten och den fristående uppföljaren till succén Glasveranda med sjöutsikt. Det är en varm, romantisk och gripande berättelse om Nora och Viktor som har bestämt sig för att starta ett galleri med återvunna saker i vackra Tällberg i Dalarna. Målet att öppna verksamheten till midsommar visar sig dock inte vara helt lätt. När Nora ropar in en tavla på auktion och hittar ett kärleksbrev väcks hennes nyfikenhet. Vem är dalkullan på tavlan? Är det henne brevet är avsett för? Och vem är avsändaren? Vi får samtidigt följa Nils på sextiotalet, en ung man som tillsammans med sin dysfunktionella familj flyttat till Insjön. Nils är romantiskt lagd och blir omedelbart förälskad i en kulla i folkdräkt som han ser på ett vykort. Han inser att det är hon eller ingen han vill dela livet med. Boken handlar om försoning, kärlek och vänskap över generationsgränser. Om att livet inte alltid är lätt, men att man aldrig ska ge upp. Handlingen är förlagd till Tällberg och Leksand, en miljö med mysiga röda timmerstugor, gröna blomsterfyllda ängar och med glittrande solblänk från Siljan. Det här är given läsning för alla som gillar Lucinda Rileys De sju systrarna eller Jenny Colgans Lilla bageriet på strandpromenaden.
Det här är den andra och fristående delen där man åter får komma tillbaka till Dalarna och möta Nora och Viktor. Nora och Viktor ska öppna ett galleri med återvunna saker och Nora är fast besluten om att portarna till galleriet ska slås upp till midsommar men kommer de hinna då Viktor är borta och jobbar mycket….

Det här är en underbar bok som innehåller alla de klassiska ingredienserna som en feelgood ska göra - kärlek, drömmar och hemligheter. Boken är lättläst och sidorna vänds snabbt och när sista sidan är läst och jag slår igen boken och jag uppfylls av en varm måbra känsla, då vet man att jag fått en härlig feelgood stund. Jag gillar att boken har en historia som är skriven i både nutid och dåtid och att det i slutet vävs ihop på ett bra sätt, personligen är jag svag för böcker som skrivs på detta sätt, älskar att läsa två parallella historier. Jag har läst den första boken i serien "Glasveranda med sjöutsikt" och fullkomligt älskade den boken och denna bok är också riktigt bra. Även om de är fristående så skulle jag nog rekommendera att läsa denna första först för att få en större behållning. Rekommenderar verkligen dessa två böcker - mysiga, charmiga och underbara.