Skuggkriget

Bok av Daniela Kastberg
NOVEMBER 1941. Ebba Gerlach, en av Sveriges första kvinnliga utrikeskorrespondenter, återvänder hem till västkusten. Hon har blivit utvisad från Berlin efter att ha ställt besvärliga frågor om vad som sker med judarna i Östeuropa. Nu har hon bara en story kvar: ett reportage om en judisk änkas flykt med sina döttrar från krigets Berlin till säkerheten i Sverige. Ebba planerar att tillsammans med sin före detta fästman, löjtnant Åke Lindström, möta flyktingarna när de smugglas iland i Skåne, men familjen dyker aldrig upp. Istället påträffas en okänd kvinna mördad. När Ebba försöker ta reda på vad som hänt familjen inser hon att det neutrala Sverige inte är så fredligt som hon trott och att Nazitysklands inflytande sträcker sig djupt in över landets gränser. Skuggkriget är Daniela Kastbergs debut som författare och den första fristående delen i en fängslande romantrilogi om Ebba och hennes arbete som journalist och krigskorrespondent under andra världskriget. Daniela Kastberg bor och arbetar i New England i USA. Hon har bland annat skrivit för Washington Post. "Kastberg skriver medryckande på en lättillgänglig prosa." Hanna Gunnarsson, BTJ  
Flera gånger i augusti 2021 har jag blivit erbjuden recensionsexemplar av olika böcker. De flesta har jag tackat nej till. I slutet av min semester ville jag helst läsa blot til lyst. Sedan när jag jobbar vill jag läsa för avkopplings skull. Men Daniela Kastbergs debutroman Skuggkriget, utgiven av Bokfabriken den 24 augusti 2021, tackade jag ja till att recensera. Det är jag glad för.

Boken utspelar sig i november 1941. Ebba Gerlach är något så ovanligt som en kvinnlig krigskorrespondent. Dessvärre är Ebba utvisad från Berlin för att hon har ställt besvärliga frågor om judar. Men en artikel till ska hon skriva, den om en judisk änkas flykt med sina döttrar från kriget i Berlin till säkerheten i Sverige. Tanken är att Ebba ska möta flyktingarna när de smugglas iland, men de dyker inte upp. Ebbas ex-fästman, löjtnanten Åke Lindström, får uppdraget att utreda fallet med en okänd mördad kvinna som i stället för flyktingarna hittas. Ebba hänger på Åke för i den mördade kvinnans sällskap finns en av flickorna som Ebba skulle möta. Och den lilla flickan Klara lever.

Den här boken tilltalar mig genast – trots att jag hittar ett stavfel i början. Nåja. Storyn är bra, obehaglig och spännande. Ebba beskrivs som en tuff brud med skinn på näsan, Åke är lite mer av en mes. Karaktärerna är levande och realistiska och den som lyckas fånga mitt intresse genom personbeskrivningar ligger bra till. Jag kommer snabbt in i handlingen och jag vill ogärna lägga ifrån mig boken när jag har börjat läsa. Även denna bok har ett HBTQ-tema. Det är trovärdigt invävt i berättelsen.

För mig är det svårt att tro att det här är en debutroman. Visserligen är författaren skribent för Washington Post, men att skriva för en tidning och skriva böcker är två helt skilda ting. Skriva böcker kan emellertid Daniela Kastberg. Jag väntar redan på fler verk av henne. Och jag tror att jag har tur, för det här är första delen i en planerad trilogi.

Mitt omdöme blir det högsta.