Familjen Winther, #2

Om du vill ha mig

Om du vil ha meg
Bok av Katrine Wessel
Karen Moen drömmer om att bli lärarinna, men när hennes pappa dör får hon slå de planerna ur hågen och istället hitta försörjning. Hon blir husjungfru hos familjen Winther. Men drömmen om ett annat och bättre liv lever ändå vidare. Genom sin tidigare lärare blir hon vän med den upproriske arbetaren Alfred. Snart splittras Karen mellan sin lojalitet mot arbetsgivaren, sin framtidsdröm och kärleken. Dessutom vänder ett förfärligt avslöjande kring faderns död upp och ned på hela hennes värld. Yngste sonen i familjen Winther har också hamnat i en oväntad situation. Plötsligt är det han som är föräldrarnas stora framtidshopp med allt vad det innebär. Han som främst önskar att få gifta sig med den vackra, men fattiga servitrisen Emma. En flicka som de aldrig kommer att acceptera. Vad ska han välja, kärleken eller familjen? Om du vill ha mig är den andra delen om familjen Winther, berättelsen om en dynasti i 1800-talets Trondheim.
Karen drömmer om att bli lärarinna, men när hennes pappa dör måste hon hitta ett sätt att försörja sig - hon blir husjungfru hos familjen Winther. Efter en tid splittras Karens lojalitet mellan sin arbetsgivare, framtidsdröm och kärleken.
Den yngsta sonen i familjen Winther hamnar i en oväntad situation, plötsligt är han familjens stora framtidshopp med allt vad det innebär. Han som drömmer om att få gifta sig med den vackra men fattiga servitrisen Emma, en flicka som aldrig kommer accepteras av hans familj.

Jag har verkligen fastnat i denna historiska romanserie om överklassfamiljen Winther som utspelar sig i slutet av 1800-talet i Norge. Detta är del två och jag gillar att det ligger mycket fokus kring husjungfrun Karen i denna bok, att man får följa livet hos fler karaktärer än bara hos familjen Winther. Jag älskar verkligen historiska romaner - att få dras med i en okänd tidsepok med drama, kärlek, hemligheter, rikedom, fattigdom etc. En romanserie som ger mersmak och jag längtar efter att få fortsätta läsa fortsättningen kring de olika karaktärerna för att se hur det utvecklar sig och om deras drömmar kommer gå i uppfyllelse.
En lovande serie!
Jag kände att det var lika bra att ta andra boken direkt, så behövde jag inte gå och våndas över hur det gick med allt som hände på slutet i den första. 🙂

Om du vill ha mig är som sagt andra boken om familjen Winther. Om den första var lite seg och händelselös så kan man väl säga att denna är raka motsatsen. Serien blir mer och mer spännande och intressant ju mer jag lär känna karaktärerna. Extra kul är det att man får lära känna en av husjungfrurna lite mer.

Katrine Wessel har ett tidstypiskt språk med modern touch som gör att jag fåt känslan av sent 1800-tal utan att behöva fundera på vad orden betyder. Hon har hittat en bra mix av kärlek, dramatik och intressanta karaktärer. Jag ser mycket fram emot nästa del. Och nästa…