När du vill säga NEJ

When you want to say NO
Bok av Anette Skåhlberg
Klart du vill leka klart när du leker. Klart du vill fortsätta i ditt eget äventyr. Men andra vill inte se dig leka ensam. Vill att ni leker tillsammans. Du har inte hjärta att säga nej. Fast du innerst inne längtar efter att vara själv med ditt eget äventyr. Eller få äta ditt godis själv. Eller få slippa göra sådant som andra vill. Tänk vad skönt det vore att skrika NEJ då. Det här är en bok om att säga nej. Ibland bubblar nejet inom oss och vi längtar efter att det ska komma ut. Men det är svårt att släppa loss det. Frågan är - ifall vi släpper lös det, kommer det gå att stoppa då? En bok om vikten av att säga NEJ.
Fyraåringarna tycker: Fyraåringarna är i den åldern när de är fruktansvärt bra på att säga just nej, så de förstår inte riktigt problemet, men tycker väldigt synd om flickan som vill säga nej men inte gör det ändå. Och de blir också väldigt glada (och hojtar glatt med) när hon säger nej ordentligt i slutet.

Mamman tycker: Det här med att säga nej, kan vara väldigt svårt, speciellt om man är rädd för att inte få frågan den gången man faktiskt vill. Det är med hög igenkänning vi läser den här boken och den påminner också om vikten att faktiskt känna igen det tysta nejet.

Vi arbetar väldigt mycket här hemma med att prata om vikten av att våga säga, och lyssna på när andra säger, nej. Att man bestämmer själv över sin kropp och att man inte måste säga ja bara för att göra någon annan glad. Så den här boken kommer väl till pass. Den är full av bra scenarion att tänka till kring och påminner också både barn och vuxna om situationer där det kan bli jobbigt och man vill säga nej fastän andra vill att man ska säga ja.