Polcirkeln

Bok av Liza Marklund
Polcirkeln" är första delen i en planerad trilogi, och den inleds andlöst bra. Lotta Olsson, Dagens Nyheter Liza Marklunds nya kriminalroman är en storartad återkomst i den genre hon skakade om och förnyade så radikalt i slutet av 1990-talet. Nu bryter hon återigen ny mark med en mångfacetterad historia som spänner över fyra decennier. Fem tonårsflickor i den lilla staden Stenträsk i Norrbotten träffas en gång i månaden för att diskutera litteratur. En av dem försvinner spårlöst sommaren 1980. Fyrtio år senare hittas hon, mördad. Julen 2020 återförenas de fyra kvinnorna i bokcirkeln, som de kallade för Polcirkeln, för första gången efter kamratens försvinnande. Det står snart klart att något i flickornas relationer utlöste det våldsamma brottet. Frågan är vad, och vad som drev dem då och vilka konsekvenser det fick. Liza Marklund är en av våra mest framgångsrika författare. Hon har mottagit ett 20-tal priser och utmärkelser, både i Sverige och internationellt. Sammanlagt har hon sålt över 23 miljoner böcker, och är den enda skandinaviska kvinna som legat etta på New York Times bestsellerlista. Hon är född 1962 och uppvuxen i Pålmark i Norrbotten, cirka tolv mil söder om Polcirkeln. Texten tar ett stadigt grepp om läsaren från början och Marklunds sätt att bygga historien imponerar. Tummen upp för en driven författare och en bra och välskriven deckare. Helhetsbetyg 5, Karin Flygare, Bibliotekstjänst
Jag har gjort det igen! Det vill säga köpt en bok, gett bort den och sen lånat och läst den själv. Nu var mottagaren min sambo och våra böcker står i samma bokhyllor. Men ändå. Jag är lite fräck så där. Till sambon köpte jag bland annat Liza Marklunds bok Polcirkeln, den första delen i den planerade Stenträsktrilogin, på årets bokrea.

Handlingen utspelar sig dels i nutid (2019), dels 1980. I centrum finns Polcirkeln, en bokcirkel som fem tonårstjejer i Stenträsk har startat för att prata om böcker. Tonåringarna är sinsemellan ganska olika, vilket också avspeglar sig i deras val av litteratur. Under ytan finns många hemligheter och dolda besvikelser, bland annat ett HBTQ-tema. Det är under sommaren 1980 som en av dem försvinner. Hon hittas först 40 år senare – mördad och huvudlös. De fyra andra i cirkeln återförenas kring jul 2019.

Alltså det här är så spännande redan från början! Dessutom är personerna i boken i min ålder, födda samma år. Det ska nämligen tas studenten 1980 – och det gjorde jag också. Kanske är det därför jag fastnar så lätt i handlingen, det här att det är hög igenkänningsfaktor kring allt från kläder och musik till tankar om litteratur och livet..? De fem huvudkaraktärernas inre väsen avslöjas raffinerat stegvis. Självklart gissar jag under läsningen vem som är skyldig och varför. Det gjorde även sambon. Sambon hade fel, vilket talar för att det här är riktigt listigt – sambon är nämligen smart. (Att jag har fel är ingen större överraskning.) Intressant är också skildringen av den norrbottniska byhålan med alla relationer och aggressioner som ligger och pyr under ytan.

Det är en fröjd att läsa en välskriven och spännande deckare av en flyhänt författare – som avslutar med en sorts cliffhanger…

Mitt omdöme blir det högsta.