December med dig

Bok av Sofia Löfgren
Mimmi kämpar med att gå vidare efter uppbrottet med Klara, men det är lättare sagt än gjort i en by där rykten färdas snabbt. En snöig vinterdag i november springer hon in i Patrik, vars plötsliga hemkomst väcker gamla känslor till liv. Men också många frågor. Varfo¤r sa°lde Patrik allt över en natt och flyttade tillbaka till Qvarnhovda? Och vem a¤r Emma? De upptäcker snart att de delar oron inför att fira jul ensamma, och bestämmer sig för att tillsammans skapa en aktivitetskalender. I takt med att hemligheter nystas upp, sätts också ka¤nslor pa° prov. Frågan är hur mycket som kan förlåtas, och hur årets julfirande kommer att bli ... 'December med dig' är en värmande berättelse om föräldraskap, ensamhet och problematiken kring att kombinera nyförälskelse med familjeliv. Sofia Löfgren är ursprungligen från Västerås, men bosatt i Kalmar. Till yrket är hon utbildad företagsekonom, och när det kommer till författarskapet skriver hon främst romance och erotik.
4,5/5

Mimmi har svårt att komma över relationen med Klara, trots att det har gått en tid. Tillsammans delar de vårdnaden om Ellie och det gör det ännu svårare för Mimmi att gå vidare. Och såklart blir det inte lättare av att Klara gick vidare redan innan relationen var slut och nu verkar lyckligare än någonsin med sin nya kärlek, som hon var otrogen mot Mimmi med. Det är vid sådana här tillfällen som Mimmi verkligen ogillar att bo på en liten ort där alla vet allt om alla. Folk är närgångna och frågar saker hon inte vill svara på. Så en dag möter hon en gammal gymnasieflirt, Patrik, och eftersom båda har barn springer de ihop vid flera tillfällen innan de bestämmer sig för att de ska göra en julkalender tillsammans för sina två barn, eftersom de ändå båda är ensamstående och allt. Mimmi hittar ganska snabbt tillbaka till gamla känslor för Patrik, men det finns ändå många frågetecken som hindrar henne att lita på dem och honom fullt ut.

December med dig är en väldigt mysig bok med tydlig feelgood-karaktär. Och vad passar bättre på vintern än ett varmt täcke där du vet ungefär hur det kommer att sluta, men inte riktigt hur vägen ska leda dit? Och att det är satt i julmiljö är ju också perfekt för att läsa under december (eller när som helst på året egentligen, om man ska vara sådan).

Persongalleriet är lagom stort för bokens längd och jag tycker om att det är fokus på Mimmi genom jag-perspektivet. Det gör också att det är ännu viktigare att det inte är fullströsslat av karaktärer och här har vi dem som är absolut viktigast ut Mimmis perspektiv. Jag gillar också att Klara inte får så mycket talutrymme utan mer figurerar i Mimmis tankar och som en grund till hennes just nu låga självförtroende och nedåtgående spiral. Vi möter Mimmi när hon befinner sig ganska långt nere i dyn, men ju längre boken går, desto mer ser vi av hennes utveckling. Patrik som manlig motsvarighet tycker jag också om. Egentligen finns det inga karaktärer att ogilla här. Det skulle vara Klara och Ina då, men det är svårt att tycka illa om dem eftersom man bara möter dem ur Mimmis perspektiv och det klart att jag känner med Mimmi, men vet också om att alla mynt har flera sidor. Jag hade kanske önskat att de hade pratat igenom allt lite mer i slutändan, men det är inget som stör på så sätt.

Språket flyter på och fungerar alldeles utmärkt för genren och det här är ett lättläst och mysig tidsfördriv på under 200 sidor.