En god man

Bok av Karin Wahlberg
Det är sensommarseptember och den omtyckte och omvittnat skicklige barnläkaren Paul Klintman hittas mördad i sitt hem, en skånelänga i Östra Torns by, i Lunds utkanter. Han skulle ha rest till Falun, för en konferens om vikten av kroppslig närhet mellan spädbarn och förälder, men kom aldrig i väg. Kollegor och anhöriga är i chock och kan inte för sitt liv begripa vem som velat livet av denne gode man. Eller? Står gärningspersonen att finna inom yrkeslivet eller inom den privata sfären? "Karin Wahlberg, själv läkare, har skrivit en lysande kriminalroman som kombinerar trivsamt vardagsliv med pulshöjande, krypande spänning." /Ingalill Mosander, Aftonbladet
En författare som jag läst genom åren är Karin Wahlberg. Visserligen har jag ibland tyckt att hennes böcker är lite ojämna. Somliga av dem är rena stridsskrifter kring vården, skriven av en frustrerad läkare/patient (?). Icke desto mindre vill jag läsa böckerna i Claes Claesson-serien. En god man är den senaste och den var även med i det senast nätshoppade bokpaketet.

Året går mot höst när den omtyckte och kompetente barnläkaren Paul Klintman hittas mördad i sitt hem i Skåne. Han skulle ha rest till Dalarna för en konferens, men kom aldrig dit. Såväl anhöriga som kollegor är chockade, för ingen kan förstå vem som ville ta livet av den här gode mannen.

Den här boken handlar om utsatta barn – men också utsatta föräldrar. Och framför allt, om läkares makt. Berättelsen känns trovärdig, även om det blir lite segt ibland. Jag lyckas inte lista ut vem mördaren än. Dock känns bokens slut lite… rumphugget. Ibland är boken nästan lättläst skriven och samtidigt pratig. Jag hittar inte riktigt in i den här deckaren. Kanske handlar det om att boken i långa stycken inte är så spännande.

Mitt omdöme blir medel.