Stark 50+ : hormoner, sömn, kost, träning

Bok av Monika Björn
50-årsåldern kan vara en utmaning för dig som kvinna, särskilt när det gäller hälsa, stress och välmående. I den här boken får du konkret hjälp med vad du kan göra själv för att öka ditt eget välbefinnande under åren från 50 och uppåt. Hur du kan hålla dig smärtfri, stark, vital och frisk - så länge som det bara går! Boken fördjupar sig i relevanta ämnen och frågeställningar för kvinnor mitt i livet, till exempel vad som händer i kroppen efter menopaus, om träning och vardagsrörelse och vilka vanliga träningsmisstag kvinnor i klimakteriet gör. Om hormonbehandling eller inte, liksom vad du kan göra för att sova bättre när du blir äldre. Om viktuppgång, känslor och mat och varför hård träning och bantning är den sämsta viktminskningsmetoden för kvinnor i klimakteriet. Författaren är också en ivrig utövare av kalla bad, en både energihöjande och avstressande naturupplevelse. Den tar också upp när livet blir svårt och sjukdom, familj och relationer ställer helt nya krav på oss.
Att vara i 50-års åldern kan vara en utmaning för oss kvinnor, särskilt när det gäller kost, stress och välmående. I denna bok får man konkreta tips på vad man själv kan göra för sitt egna välbefinnande. Hur kan jag hålla mig välmående, stark, vital och smärtfri så länge det är möjligt efter mina förutsättningar trots att jag blir äldre? Och vad händer i kroppen efter menopaus?

Då jag själv är i den ålder som boken är riktad till så blir den extra intressant att läsa. Boken ger mig en ögonöppnare om vad många av oss kvinnor går igenom. Väldigt intressant att läsa, även att jag själv är mitt i det och upplever många av de symtom som beskrivs så var det intressant att höra vissa saker kring protein och träning. Monika belyser vikten kring kost, motion, sömn, stresshantering och förespråkar kallbad, när vi blir äldre så drar vi ner på motion oftast för att vi upplever att vi är mer stela, har smärta etc fast det borde vara tvärtom - motion är en viktig del för vårt välmående och det är aldrig för sent att börja med någon typ av träning. Att ta hand om sig själv kan minska symtom som vi får under klimakteriet både genom egna medel och till att använda hormonpreparat. Det här är en viktig bok som belyser vad kvinnor går igenom och upplever när vi blir äldre och boken borde läsas av alla för att öka förståelsen för vad vi går igenom.