Många lögner små

Bok av Annika Estassy
När Maja erbjuds ett vikariat som kyrkogårdsvaktmästare i Måneby är det ett par saker hon "glömmer" att berätta för kyrkoherden: Att hon har traktens minst gröna fingrar och att hennes körkort inte är giltigt. Sånt går alltid att rätta till efteråt, menar Maja. Fast att påstå att hon anlagt en fantastisk köksträdgård på sin kolonilott var kanske inte så smart. Särskilt som hon varken har råd med frön eller ser skillnaden på morotsblast och hundkäx. Och att ta körkort kostar ju en förmögenhet. Så när Solveig, kommunchefens stroppiga hustru, erbjuder Maja tjugotusen kronor för ett rum i hennes lägenhet, tackar hon ja direkt. Särskilt som Solveig, som är arg på sin otrogne man, kan hjälpa henne att avstyra hans senaste idiotprojekt. Solveig delar inte Majas flexibla inställning till sanningen, inte heller hennes sinne för ordning vilket gör att det snabbt knakar i fogarna för det omaka paret. När Solveig dessutom hittar en ung man med bärnstensgula ögon på Majas soffa en morgon, ställs allt på sin spets. Många lögner små är den fartfyllda och humoristiska tredje delen i Annika Estassys omtyckta Måneby-trilogi som inleddes med Gröna fingrar sökes och fortsatte med En sång för Hedda.
När Maja blir erbjuden att vikariera som kyrkogårdsvaktmästare nämner hon inte att hon har traktens minst gröna fingrar och att hon saknar körkort - sånt går ju att lösa, och köra bil kan hon ju redan…. Och lögnen att hon anlagt en fantastisk köksträdgård… Maja har varken råd attt köpa frö eller växter dit och pengar till ett körkort finns inte. Kommunchefens malliga fru Solveig har slagit vad med sin man och bästa väninna och hon erbjuder Maja 20000 kronor om hon får flytta in till henne och bo där i 1 månad - Maja ser chansen att få pengar till körkort så hon tackar ja…snart knakar det i fogarna mellan de omaka kvinnorna….

Det här är den tredje fristående delen i serien om Måneby. Åh vad jag jag gillade den här boken - älskar Maja och hennes påhittighet, driv, humor och hur hon försöker lösa saker och snurrar in sig själv med sina små lögner. En härlig feelgood som är händelserik, underhållande, snabbläst och full med upptåg, men har också ett allvar och djup. Även Solveig bjuder på härliga upptåg och jag gillar verkligen att läsa om de båda kvinnorna som är vandras motsatser. Denna feelgood bjuder på en härlig blandning och självklart inslag som kärlek, hemligheter och vänskap. Det här är en riktigt pärla och jag njuter till fullo av denna bok.