För barnets bästa

Bok av Anna Welin
En drabbande roman om en liten flicka och de vuxna i hennes närhet. Saga är bara sex månader gammal när hon omhändertas av socialtjänsten. En granne hittar henne i en barnvagn under en balkong, övergiven och undernärd. Bara några våningar ovanför försöker hennes mamma begå självmord. Sagas föräldrar är nätt och jämnt vuxna och har redan upplevt mer våld än de flesta gör under en livstid. De är absolut inte rustade för att ta hand om ett litet barn. Socialarbetaren Rita får fallet på sitt bord. Trots att hon sett många svåra ärenden påverkar den lilla flickans öde henne djupt. Hon lyckas placera Saga i ett familjehem som genast tar henne till sig. För första gången får den lilla flickan uppleva trygghet. Månaderna går. Sagas mamma har överlevt självmordsförsöket, och föräldrarna är inte säkra på att de vill ge upp sin dotter. Det är starten på en smärtsam process där inget är svart eller vitt. Författaren Anna Welin har mångårig erfarenhet av socialtjänstens arbete med placerade barn. Här ger hon oss en inblick i den verksamhet som brukar döljas bakom sekretess. Det är fiktion, men skulle lika gärna kunna vara verkligheten.
Jag vet inte om det är för att jag precis fött mitt andra barn eller för att historien är hemsk, men redan efter knappt 20 sidor vill jag sluta läsa. Inte för att det som står är dåligt utan för att hela mitt hjärta brister. Jag vill ta det här barnet till mitt bröst och skydda det.
Jag känner så klart för soc.arbetarna också. Fy tusan för att behöva ta vissa beslut och för att inte kunna göra som man vill då lagen ska följas. Samt, alla hot de kan utsättas för bara för att de gör sitt jobb. Det kan inte vara lätt. De gör det bra som orkar. Min förståelse för jour-&familjehem har också växt. Jag har genom boken fått lära mig en hel del och den är skriven på ett sådant sätt att den känns verklig. Jag rekommenderar verkligen denna bok då den funnits med mig både när jag lagt boken ifrån mig och nu när jag läst ut den. Jag har känt ett enormt behov av att diskutera den med någon då historien är så gripande. Den får absolut 5+!