Den barmhärtige samariten

Bok av Cilla Börjlind
Den som säger sig vilja hjälpa människorna behöver inte vilja världen väl. Olivia Rönning är försvunnen. Snart förstår Lisa Hedqvist, hennes kollega vid Nationella operativa avdelningen, att hon måste ha förts bort mot sin vilja. När Tom Stilton hör vad som hänt bestämmer han sig för att lämna sin självvalda coronakarantän ute i skärgården. Tillsammans följer Lisa och Tom spåren till en enslig stuga. Men när de kommer dit står den redan i full brand, och senare hittas en förkolnad kvinnokropp i husresterna. Är det Olivia? Mette Olsäter, deras pensionerade chef, har utsetts till samordnare för säkerheten runt leveranserna av covidvaccin. Det finns uppenbarligen någon som är beredd att göra vad som helst för att sabotera transporterna. Den barmhärtige samariten är den sjunde boken i den bästsäljande krimserien om Olivia Rönning och Tom Stilton.
Ibland köper jag böcker och ger bort till sambon. Kanske är det ett sätt att mildra mitt dåliga samvete för alla böcker jag köper till mig själv. Eller också är jag bara självisk eftersom jag allt som oftast brukar låna och läsa de böcker jag ger bort. Ja ja, oavsett, nu har jag gett bort, lånat och läst Cilla och Rolf Börjlinds bok Den barmhärtige samariten.

Den här gången är det pandemi även i litteraturen. Och Oliva Rönning är försvunnen. Hon måste givetvis ha blivit bortförd mot sin vilja. Samtidigt som letandet efter Olivia sker försöker nån hindra att leveranserna av covidvaccin kommer fram till Sverige. Mette Olsäter, Olivias och hennes kollegors förra chef, är utsett som samordnare för säkerheten kring vaccinleveranserna.

Boken börjar spännande som fasen. Läsaren är inte helt säker först, men det är Olivia som är bortförd och som hålls fången av en läskig typ. Sen rullas en märklig historia upp. Ett kallt fall blir varmt genom Olivia, en person får posthum upprättelse och samtidigt slåss de medverkande mot vaccinmotståndare. Det är realistiskt som 17 när covidsjuka patienter vårdas. Ja, hela boken är väldigt realistisk och otäck. Det finns liksom… galningar där ute.

Jag läste ut den här boken på rekordtid. Den är så bra, men jag kan tänka mig att den vinner på att läsas nu, medan coronapandemin ännu är. Sen vill vi som var med helst glömma pandemin.

Mitt omdöme blir det högsta. Det här är en riktigt bra kriminalroman.