Obscuritas

Bok av David Lagercrantz
Startskottet på en ny deckarserie av David Lagercrantz! Det är sommaren 2003 och USA har just invaderat Irak. I Stockholm mördas en fotbollsdomare med ett förflutet i Afghanistan. Vildhjärnan och fotbollspappan Giuseppe Costa häktas för brottet och fallet ser solklart ut. Men Costa vägrar att erkänna mordet och polischefen beslutar att anlita professor Hans Rekke, världsledande expert på förhörstekniker. Finns det någon som kan knäcka Costa är det han. Men ingenting blir som polisen förväntat sig. Rekke tar emot utredningsgruppen i sitt stora, flotta hus i Djursholm. Han sågar hela utredningen i en svindlande skarp uppvisning - och snart faller den ihop. Costa släpps på fri fot och polisen står plötsligt helt utan spår. Bara Micaela Vargas, den unga närpolisen från Husby, som mest på nåder tagits in i utredningen, vägrar släppa fallet. Hon försöker få tag på Rekke, som dock inte svarar på hennes kontaktförsök. Men så möts Rekke och Vargas igen, under dramatiska omständigheter, och detta omaka par bestämmer sig för att lösa fallet som tycks alltmer gåtfullt. Det leder till CIA:s jakt på terrorister, och talibanernas krig mot musiken. Vem var fotbollsdomaren egentligen? Offer eller gärningsman? Obscuritas är smart och spännande sträckläsning där ingenting riktigt är vad det ser ut att vara.
David Lagercrantz är en mästare att skriva böcker där det redan finns en berättelse (om Zlatan) eller där kontexten redan är skapad (Milleniumböckerna), där hans detaljer för berättelsen framåt och hans språk trollbinder läsaren.
I Obscuritas behåller han Lisbeth Salander- nu i form av polisen Micaela Vargas - och ger sig själv den andra huvudrollen som en bipolär professor med missbruksproblem. En alltför stor del av boken går åt att måla upp bilden av detta omaka par. Så mycket att man kan uppleva att det är själva handlingen i boken.
Berättelsen går tillbaka 20-30 år i tiden när Afghanistan var ockuperat av ryssarna. Berättelsens händelsecentrum är litet, udda och knappast intressant. Möjligen kan anknytningen till talibanernas maktövertagande 2021 och denna regims extrema värderingar ha en viss relevans.
Men när en berättelse är tunn kan den lätt upplevas som alldeles för lång. Det blir inte bättre om man skriver mycket om innehållet inte motiverar det.
Nej, jag blir inte någon läsare av de fortsatta böckerna om professor Rekke och hans polis Micaela Vargas. Snarare stöter nog Lagercrantz bort läsare med att förklara, försvara sig själv i berättelsens Hans Rekke.