Flicka A

Bok av Abigail Dean
Gripande psykologisk thriller om flykt och överlevnad, ett mörkt familjedrama om svek och lojalitet. Lex Gracie vill inte tänka på sin familj, inte heller på föräldrarnas skräckhus där hon och hennes syskon tvingades växa upp. Och hon vill inte tänka på sin identitet som Flicka A - flickan som till slut rymde och befriade sina syskon. Som framgångsrik advokat i New York har det varit enkelt för Lex att undvika de smärtsamma minnena, men när modern dör i fängelset kommer hennes förflutna ikapp henne. Plötsligt måste hon förenas med syskonskaran och möta den barndom hon gjort allt för att glömma. Men vad döljer vi egentligen för varandra och kan minnen förråda oss? En litterär spänningsroman med högt tempo och ständigt aktuellt tema.
Lex vill inte tänka på sin familj och inte heller på föräldrarnas hus - skräckhuset, där hon och hennes syskon tvingades växa upp. Idag är Lex en framgångsrik advokat och har lyckats undkomma de smärtsamma minnen från barndomen men när hennes mamma dör i fängelset kommer det förflutna ikapp henne. Lex återvänder till huset och är fast besluten att göra om det till något bra men först måste hon återförenas med sina sex syskon och möta den barndom de hade.

Jag hade otrolig höga förväntningar på denna bok men tyvärr så blev jag lite besviken. Historien är i sig en gripande läsning och den sätter sig i själen - att läsa om allt som barnen utsattes för under sin uppväxt är tragiskt, sorgligt och tungt, det är hjärtskärande på många sätt när man vet att detta även kan hända i verkligheten. Varför jag blev besviken var att boken beskrevs som en psykologisk thriller och jag uppfattade inte boken så utan mer som en tragisk och gripande familjehistoria, så den nervkittlande spänningen som jag förväntade mig kom inte. Stundtals tyckte jag även att boken var lite rörig och jag hade ibland svårt att hänga med, därav betyget 3+. Jag tycker ändå att det är en stark story som berör flykt, överlevnad, trauma och komplicerade familjeband.