Windsorknuten

Bok av S.J. Bennett
Den första boken i en underbart finurlig deckarserie med Drottning Elizabeth II i huvudrollen som hemlig privatdetektiv. Det är vår 2016 och Drottning Elizabeth är på Windsor för att förbereda inför sin 90årsdag, men allt avstannar när en gäst hittas död en morgon i ett av slottets sovrum. Allt pekar på att den unge ryske pianisten hängt sig, men Windsorknuten på slipsen får MI5 att fatta misstankar. Drottningen lämnar undersökningen till dem, i alla fall tills hon noterar att deras undersökning leder dem åt fel håll. Med hjälp av biträdande privatsekreterare Rozie Oshodi börjar Drottningen själv att nysta i fallet, i största hemlighet såklart, men snart är duon något på spåren och Drottningen är inte den som lämnar något ouppklarat.
Till födelsedagen 2022 fick jag bland annat ett generöst presentkort hos en bokhandel. Det har jag nu satt sprätt på. Bok nummer två jag köpte var Windsorknuten av S.J. Bennett. Den pocketboken fick följa med på min resa till England eftersom den passande nog är den första delen i serien Drottningens detektivbyrå. Drottningen i boken är nämligen drottning Elizabeth II.

Det är vår 2016 och drottning Elizabeth håller på att förbereda firandet av sin 90-årsdag. Hon är på Windsor Castle. Efter en fest hittas en av gästerna död. En rysk ung pianist har hängt sig i sin slips. Men slipsens Windsorknut får MI5 att fundera om det inte handlar om mord. Drottningen själv kan inte låta bli att genom sin biträdande privatsekreterare Rozie Oshodi göra egna efterforskningar.

Visserligen handlar den här boken om mord – och inte bara ett sånt – men den är annars mest en mysdeckare. Boken är mer klurig än otäck. På en resa som den jag gjorde blev den en alldeles förträfflig resekamrat eftersom boken är ganska lättsam och lättläst. Windsorknuten är välskriven och drottning Elizabeth skildras som ganska ”down to earth”, prins Philip som en skämtare. Karaktärerna känns realistiska, åtminstone för mig som har sett på The Crown. Den här boken ska jag låna ut till svärmor.

Mitt omdöme blir högt.