Fallvind

Doggerland 5
Bok av Maria Adolfsson
Två ungdomar hittas döda med bara ett dygns mellanrum i Doggerlands huvudstad Dunker. Karen Eiken Hornby är föräldraledig och inte alls nöjd med att behöva återgå i tjänst. Särskilt inte för att arbeta ihop med den tillknäppta Astrid Nielsen, som inte vill berätta varför hon sagt upp sig. Snart börjar de dock misstänka en koppling mellan dödsfallen. Frågan är om fler står på tur och varför någon bevakar Karen. "Fallvind" är den femte boken om kriminalinspektör Karen Eiken Hornby i Doggerland.
En gång, av en händelse, upptäckte sambon och jag Maria Adolfssons Doggerland-serie. År 2022 kom den femte delen i serien ut.

Den här serien utspelar sig i Doggerland, ett fiktivt land nånstans mellan brittiska öarna och Skandinavien. Det är så realistiskt skildrat att Anna och jag ville åka dit. I centrum står polisen Karen Eiken Hornby, nu föräldraledig med lilla Selma. Pandemin har kommit till Doggerland och när Karens mamma och hennes mans hus brinner ner har hon plötsligt två personer till i hushållet. Men allting går att lösa. Dessvärre blir Karen övertalad att återgå i tjänst sedan fallen hopar sig och poliser är sjukskrivna. Karen arbetar tillsammans med den slutna Astrid Nielsen för att hitta lösningen på morden på två ungdomar. Ganska snart upptäcker de att fallen hänger samman. Frågan är om fler unga riskerar att mördas. Och varför bevakar nån Karen?

Lite lagom rörigt är det i början, men allting och alla har en koppling, även mördare och offer. Det är lite mycket relationsproblematik som i vissa lägen flyttar fokus från den spännande centralberättelsen. Här är personer och relationer det viktiga. Så dock även när det gäller mördare och offer, vilket gör det hela ändå ganska OK. Miljöskildringarna är mer sparsamma den här gången. Jag vill ändå åka till Doggerland – om jag kunde.

Mitt omdöme blir högt.