Sorgen, lyckan, livet

Sorrow and bliss
Bok av Meg Mason
Sorgen lyckan livet är en berättelse om livet, kärleken och äktenskapet, om att förändras och börja om från början. En gripande roman skriven med ömhet, raseri, humor och stor insikt. Martha vet att något är fel med henne, men hon vet inte vad. Hennes man Patrick är övertygad om att allt är bra. Alla människor har sina konstigheter, säger han. Knepet är att inte stanna upp, att bara fortsätta leva. Innan de gifte sig - för åtta år sedan - sa Martha att hon inte ville ha barn. Han sa att det var okej. Han hade ju älskat henne sedan han var fjorton och allt han ville var att göra henne lycklig. Även om han inte har lyckats med det. När Martha äntligen får veta vad som är fel spelar inget längre någon roll. Det är för sent att få det enda hon någonsin önskat sig. Men kanske är det inte så enkelt. Kanske kan man sluta älska en person - och sedan börja om från början igen? "Så varm, mänsklig, rolig och klok att den tar sig in i hjärtats innersta rum! Jag måste bara älska en huvudperson som är djupt olycklig - och ändå lyckas se på livet med glimten i ögat. Sorgen lyckan livet är en roman som framkallar både skratt och tårar, och är lätt att känna igen sig i för alla som har en någorlunda känslig själ." Helena Pettersson, redaktionsansvarig för Månadens Bok "En bok du kommer att vilja sluka i ett enda andetag ... en vuxen coming-of-age-berättelse, skriven med stor kraft och en känsla av andlöshet. Att läsa den känns som att dela förtroligheter med en nära vän ... Vass, vågad och underhållande från första till sista sidan." Saturday Paper "Det här är en kärleksberättelse, men en verklig sådan ... lika förkrossande, vass och smart som Fleabag." Books + Publishing "En triumf. En brutal, dråplig och medkännande triumf." Allison Bell, författare Meg Mason är skribent och författare och skriver bland annat för Vogue, Elle och Marie Claire. Hon har även medverkat i tidningar som Financial Times, Sunday Times, Sunday Telegraph och Sydney Morning Herald. Mason debuterade 2012 med Say it again in a nice voice, en memoarbok om moderskap, och utkom 2017 med sin debutroman, You be mother. Hon bor i Sydney med sin man och två döttrar.
Martha har precis fyllt 40, en gång i tiden jobbade hon på Vouge och hade tänkt skriva en bok, numer producerar hon innehåll på nätet. Hon ville leva i Paris men bor i en förort till Oxford i ett hus hon inte tycker om och inte orkar flytta ifrån men nu har hennes make Patrick lämnat henne så hon måste flytta. Nu har hon ingenstans att ta vägen förutom till sitt barndomshem.
Martha vet att något är fel, efter otaliga läkarbesök, terapi och mediciner vet hon fortfarande inte vad det är.

När jag läste baksidestext på denna bok så tänkte jag Wow det här är en bok för mig men tyvärr föll den mig inte helt i smaken. Jag tycker att boken hade ett för långsamt tempo, visserligen ska denna typ av bok inte ha ett rasande tempo, men drivet för att vilja läsa vidare och få mig som läsare att fångas av storyn och vilja vända blad saknades i mitt tycke, jag kommer aldrig riktigt in i boken. Boken har ett mer djup och mörker men det finns även inslag av humor och ljus. Här får man läsa om kärlek, relationer, familjeband, hitta sig själv och psykisk ohälsa. Boken får godkänt av mig för grundstoryn har ett budskap kring psykisk ohälsa och vägen till att hitta sig själv och att författaren lyckas skriva med humoristiskta inslag trots att den är djup och att det är en del mörker.