Miradora och den försvunna stenen

Bok av Yamile Lindgren
Miradora letar efter sin försvunna sten som hon tror är magisk. Sagan om indianflickan utspelar sig långt inne i den colombianska regnskogen. Bilderna i boken är autentiska. Miradora heter egentligen Yeiris och hon tillhör indianfolket Arhuaco som lever i norra Colombia. Tack vare svenska Ankarstiftelsen kan Yeiris och nästan 20 000 andra barn i Colombia få utbildning då stiftelsen har byggt över 200 skolor i landet. Författaren Yamile Lindgren är själv adopterad från Colombia. 2019 besökte hon Yeiris i byn Katanzama under en volontärresa. Under fotograferingen fick Yeiris en genomskinlig sten av Yamile. Kanske är den magisk!" Ny rad: Blankrad:
I Sierra Nevada i Colombia bor indianflickan Miradora i byn Katanzama. I det här äventyret letar hon efter en sten som hon har fått och som hon tror är magisk. Hon måste hitta den innan det blir mörkt. Medan hon letar tar hon oss runt till olika platser i byn. Vi får både se skolan, som byggts av snälla människor från Suecia (Sverige), platsen där hövdingen brukar berätta historier och kaffeplantagen där hennes föräldrar och farmor jobbar. Genom hela historien berättar författaren (och fotografen) Yamile Lindgren om kulturen och det vardagliga livet för en ung flicka i stammen Arhuaco.

Jag gillar den här idén väldigt mycket, att istället för att illustrera med ritade bilder, istället låta fotografier tala. Det gör att allt känns mycket mer verkligt, även om just Miradora är påhittad och flickan egentligen heter Yeiris. Det är så viktigt för barn att få kunskap om andra levnadssätt, kulturer och platser och det här är ett verkligt fint sätt att göra det på.

Dessutom är det ju ett plus att en del av intäkterna går till att starta nya skolor i Colombia för att fler ska få möjlighet till utbildning.