Ljudet av fötter : första Monikabok

Bok av Sara Lövestam
Sara Lövestam skriver på ett sätt som går under huden, det går inte att värja sig eller förbli oberörd. En helt underbar bok och det bästa är att två böcker till om Monika snart finns ute. Eva Åström, Expressen Söndag Hon har en nästan kuslig förmåga att få sina romanpersonligheter att bli le vande från första meningen ... Sällan har jag läst en bok som i så lätt ton lyckas berätta om svåra upplevelser. Och sällan har jag skrattat så mycket, för Sara Lövestam lyckas använda hu morns kontrastverkan för att ge allvaret större djup. Lotta Olsson, Svenska Dagbladet Jag ser det i min kollegas ansikte innan hon ens rört en muskel.Hennes ögon lenas, hon vispar med fingret över mobilen för att hitta det jag redan vet att jag inte vill se. Ultraljudsbilden, dess svartvita prakt och suddiga löfte om en obeskrivlig framtid. Livets mirakel , svarar jag, grattis. Jag tar lätta, korta andetag och fokuserar på mitt leende (bredda munnen). Det viktiga i sådana här sammanhang är att inte andas för djupt och nå känslocentrum. Jag andas så ytligt att mitt blod nätt och jämnt syresätts. Sväljer oljig ultraljudsgrädde och gör munnen bred. Monika Bengtsson föddes i en familj och växte upp i en annan. Av ren duktighet har hon klarat skolan, undvikit det närmast genetiska alkoholberoendet, doktorerat i mytologi, köpt bostadsrätt och fått en forskartjänst på Stockholms Universitet. Hon skulle till skillnad från sin biologiska mor bli en bra mamma. Om hennes kropp någonsin blev gravid. I krisen som sammanfaller med hennes sista IVF-försök börjar Monika nysta upp historien om sin biologiska familj. Vem är hon? Och om hon får ett barn, vad kommer det att brås på? En släkthistoria som ingen någonsin berättat för Monika tar henne till platser hon aldrig tänkt sig och tankar hon aldrig haft. Blir till mytologin om henne själv. Ljudet av fötter Första Monikabok är del ett i romansviten om Monika. Det är en fängslande roman om det sociala arvet, om föräldraskap och svek, hopp och meningen med livet, berättad med Sara Lövestams karaktäristiska humor och värme. Att Lövestam kan ord och grammatik har jag lärt mig genom hennes handböcker om språket. Men hennes otroliga förmåga att skapa en berättelse som är så vacker, sorglig och äkta på samma gång var en underbar upptäckt. ... Detta är Första Monikaboken, jag längtar efter nästa. Birthe Wetter, Mariestads-Tidningen
Monika Bengtsson föddes i en familj men växte upp i en annan. Hon gör alla för attt vara duktig - hon klarar skolan, har doktorerat i mytologi och fått en tjänst som forskare på Stockholms universitet. Monika gör allt för att inte bli som hennes biologiska alkoholiserade mamma - och hon ska bli en bra mamma om bara hennes kropp kunde bli gravid någon gång. Monika genomför ett flertal provrörsbefruktningar och genom denna kris börjar hon nysta i sin biologiska familj och släkt - för vem är hon? Och om hon får ett barn, vem kommer hon/han brås på?

Boken Ljudet av fötter är den första delen av romansviten om Monika. För mig är Sara Lövestam en ny bekantskap som författare och Wow - vilket språk, så hon berör med sitt sätt att skriva, jag kommer verkligen nära karaktärerna, det känns så personligt, levande och nära. Att läsa om Monikas kamp och längtan efter barn - ofrivillig barnlöshet det berör och är så starkt - jag tror att eftersom jag själv kämpat med detta så blir boken så mycket starkare. En otrolig bok på många sätt där jag som läsare får uppleva - kamp, besvikelse, hopp, längtan, sorg, trasiga uppväxtförhållanden och släktskap - så många känslor. Jag ser verkligen fram emot att få fortsätta läsa om Monika.