Det elfte manuset

Bok av Anne Holt
En pandemi har tagit över världen. Hanne Wilhelmsen, en legend inom polisen, är sedan länge pensionerad. Hon har levt isolerad i åratal. När Norge nu stängs ner vågar hon sig äntligen ut i den folktomma staden igen. Men bara efter mörkrets inbrott. Polisassistent Henrik Holme arbetar med ett mord som ingen annan bryr sig om en kvinna har hittats naken i bagageutrymmet till en bil. Kroppen är oskadad men ansiktet sönderslaget. Hon är inte anmäld saknad, ingen vet vem hon är. Holme vänder sig till sin gamla mentor Hanne Wilhelmsen för hjälp. Och samtidigt har ett mycket värdefullt manuskript försvunnit spårlöst på ett av Norges största förlag. Ansvarig för att jaga rätt på det blir en ung, nyanställd kvinnlig redaktör. Hon får dessutom uppdraget att samarbeta med en motvillig Hanne Wilhelmsen. Det elfte manuset, som fick ett storartat mottagande vid utgivningen i hemlandet Norge, är en historia om familjehemligheter, svek och olika identiteter, om författare och bokbransch och om hur litteratur kan vara bokstavligen livsfarlig. Anne Holt är författare och jurist och har utgivit 26 böcker. Det elfte manuset är den elfte boken om Hanne Wilhelmsen
En gång i tidernas begynnelse upptäckte jag Anne Holts författarskap. Jag har läst de flesta böcker hon har skrivit, men mest har jag nog uppskattat serien om polisen Hanne Wilhelmsen. I år kom den elfte boken i serien ut på svenska och jag köpte Det elfte manuset i juli 2022.

Även den här boken, som så många nyutkomna böcker, utspelar sig under pandemin. Den har flera parallella berättelser, men det är berättelser som förstås går ihop. Hanne Wilhelmsen är pensionerad sen länge och sitter i rullstol. Hon är polisen Henrik Holmes mentor och det är till henne han vänder sig med ett mord som ingen tycks bry sig om: en kvinna har hittats mördad och naken med sönderslaget ansikte. Samtidigt har ett manus försvunnit från Norges största bokförlag. Det är samma förlag som Hanne Wilhelmsen har sänt ett manus till. Ansvarig för att hitta det försvunna manuset, men även redaktör för Hanne Wilhelmsen är den unga Ebba Braut. Hanne, Henrik och Ebba dras till varandra och diskuterar fallen – nattetid. Och ja just det. Hanne Wilhelmsen lever med en kvinna och deras gemensamma dotter. Precis som författaren är hon lesbisk.

Även om det blir lite hattigt med flera ”fall” är den här boken spännande redan från start. Jag läser boken snabbt, såsom jag gör när en deckare är riktigt bra. Författaren är en driven skribent och det är i beskrivningarna av sina karaktärer som hon verkligen briljerar. Men jag blir också mycket imponerad av hur författaren får ihop alla teman och att de till synes lösa trådarna tillhör ett och samma nystan. Upplösningen är ganska överraskande.

Mitt omdöme blir det högsta. Det här är en riktigt spännande kriminalroman. Norge levererar!