Demonen

Bok av Cecilia Rojek
En demon att kämpa emot, en legend om en inmurad munk och en sekt som verkar ha kopplingar till djävulen? Vad har Tuva gett sig in i? Det hela startar med att det börjar en ny kille i Tuvas klass - Aston. Det visar sig att han, liksom Tuva, har spöksyn. De har båda en förmåga att få kontakt med övernaturliga fenomen. Tillsammans ger de sig ut på jakt efter en skatt med guldpengar, som sägs ha gömts av en munk någonstans i de underjordiska gångarna under Gamla stan i Stockholm. I sitt sökande väcker de en demon och dras in i farliga händelser. De måste fullfölja vad de har påbörjat för att undvika att bli besatta. Men varför leder spåren till Stiernkranska huset, dit Tuva flyttade förra sommaren? Demonen är andra fristående delen i en planerad trilogi (Spöksyn) om Tuva Hjelte och hennes förmåga att se spöken. En skräck- och relationsroman för 9-12 år. CECILIA ROJEK väver samman nutid med dåtid, skräck, spänning, relationer och mystik. Cecilia Rojek är författare, skribent och copywriter, och har tidigare gett ut Poltergeisten hos Ordalaget bokförlag, den första boken i serien Spöksyn. Hon är även publicerad på andra förlag.
Tuva ser spöken och det är inte alltid så kul, men så märker hon att den nya klasskompisen Aston också har det och tillsammans bestämmer de sig för att leta efter den guldskatt som ska ha gömts någonstans i tunnlarna under Gamla stan. Men, det verkar som om allt som levde på 1200-talet inte är färdig med att vandra i de gamla tunnlarna. Och vad har huset Tuva har flyttat in i, Stiernkranska huset, för roll i det hela?

Hej och hå, vad jag hade älskat att vara livrädd för den här boken när jag var i bokslukaråldern. Tycker att den är nog så läskig nu och jag är ändå en 35-åring (om så en ganska lättskrämd sådan). Men jag måste säga att jag är barnsligt förtjust i den här boken och längtar tills mina barn är nog stora att antingen läsa den själva eller ha som högläsningsbok.

Persongalleriet är lagom stort och jag tycker om att det är barnen som är i fokus. Tuva och Aston är bra som huvudkaraktärer för de kompletterar varandra väldigt väl och skiftar mellan att vara den som är stark och svag, modig och rädd. Jag tycker om att det är barn som är i fokus och att de vuxna finns med som stöd. Det är också bra sidospår som leder framåt och jag gillar särskilt att allt inte är svart och vitt i historien, inte bara gott och ont utan också en hel del gråzoner. Vem ska man egentligen lita på?

Jag har inte läst första delen i den här serien, men blir genast nyfiken och sugen på att göra det. Jag tycker inte att det gjorde något att läsa den här först, även om nu då första boken inte kommer att bli någon större överraskning mot slutet. Så jag föreslår väl att man läser dem i ordning men när ni väl kommer till den här boken, då har ni riktigt bra läsning framför er.

Språket är bra och flyter på och bokens 40 kapitel bara flyger förbi. Det är visserligen lite större text än det oftast är i böcker för vuxna läsare, men samtidigt är det mindre än många böcker som är för bokslukaråldern. I slutet kan vi också få läsa oss till om det verkligen finns tunnlar under Gamla stan i Stockholm eller om allt är påhitt.