Moddade plantor och andra mutanter

Plantas domesticadas y otros mutantes
Bok av Iban Eduardo Muñoz
Den här boken handlar om ätliga växter och om hur vilda växter har förädlats. Kanske tycker du inte att ämnet låter superkul och har ingen lust att läsa en receptbok, och dessutom vara tvungen att lära dig namn på latin som Solanum lycopersicum och Citrus reticulata. Kanske tänkte du när du läste titeln att moddade plantor är såna vi har på balkongen, de som pappa pratar med, och att mutanter är sådana som Spindelmannen och Jessica Jones, och att det här är en seriebok om superhjältar. Men så är det inte. I den här boken ska vi ge dig svar på frågor som du kanske ännu inte har ställt dig: Har de frukter och grönsaker vi äter idag alltid varit ätliga? Hur har de förändrats med tiden? Om man planterar en kanariebanan i Beijing, är det då en banan från Kanarieöarna eller från Beijing? Äter man samma grödor världen över? Varför vill vi ha kärnfria meloner och varifrån kommer kärnorna för att odla nya plantor med kärnfria meloner? Kan vi göra så att frukterna alltid är välsmakande? Är vilda växter att föredra? Är det inte dags att börja läsa boken nu? Med humor och lättillgängliga förklaringar får vi lära oss hur de växter vi äter idag har förändrats genom historien. "Förutom ämnets historiska perspektiv, handlar det om något så viktigt som vår framtid. Moraliska och etiska frågor dyker upp i anslutning till avsnittet om genmodifiering. Hur ska vi tänka för att fatta ansvarsfulla beslut? ... Illustrationerna av Alberto Montt känns väl anpassade till målgruppen och ser inbjudande ut. Färgglada, förmänskligade växter där illustratören låter sin serietecknarbakgrund lysa igenom och skapa en humoristisk touch." Lektör Solveig Lidén, BTJ-häfte nr 9, 2021.
Bokens fantasifulla omslag, gjorde att jag inte riktigt förväntade mig att det skulle vara särskilt mycket text på varje uppslag och det är det inte heller, med precis nog mycket tas upp. Och Moddade plantor och andra mutanter är full av information om växterna vi ser varje dag i mataffären, på resor eller liknande. Dessutom förklaras det varför viss mat ser helt annorlunda ut idag än de gjorde från början och varför vilda versioner av en växt kan vara helt olik en odlad.

Det här är en jättebra biologi-ingång. Den är pedagogisk och förklarar varför på ett bra sätt, samtidigt som den inte alls är särskilt tungläst eller fullproppad med information på varje uppslag. Vi får lära oss om både vår samtid och växternas historia men också lite odlingsknep om vi vill försöka oss på att odla själva hemma

Illustrationerna är jätteroliga. Fulla av humor, färg och bara ren lycka och gör det ännu roligare att lära sig det som boken handlar om.