Marta och det klappande hjärtat

Bok av Annika Jeppsson
Marta och Philly har en toppendag. De ska gå på 70-årskalas hos pensionärskompisen Gösta och håller på att fixa världens bästa present! Mitt i allt fix dyker plötsligt sura tanten i port nummer 5 upp. Marta har varit rädd för henne så länge hon kan minnas. Men saker och ting är inte alltid som de verkar och kanske finns det även något som kan göra sura tanten glad? I böckerna om Marta utforskar författaren Annika Jeppsson och illustratören Emma Ganslandt vardagens mystik och magi. Marta och det klappande hjärtat är en fristående del i bokserien om Marta.
Treåringarna tycker: De har lite svårt att förstå titeln och kanske egentligen också själva andemeningen av boken, men samtidigt tycker de väldigt mycket om historien. Sura tanten är läskig från början men hundarna är söta. De tycker om att peka runt på illustrationerna för att hitta olika saker. De tycker att det är roligt att både Gösta och Stina finns i den här boken också.

Sexåringen tycker: Sexåringen gillar serien om Marta, för den är alltid så mysig och så spännande saker brukar hända. Han tycker också att sura tanten är ganska läskig och blir lite upprörd när hon också är på det roliga kalaset, men har lättare att förstå slutet. Känner igen både Stina och Gösta och tycker att det är roligt att de är med i samma bok. Vill också genast göra en konstskrämma med glitter.

Mamman tycker: Jag är väldigt förtjust i serien om Marta, för det är äventyr som inte nödvändigtvis är så fulla med action, men de är ändå alltid spännande eftersom de är från ett barns perspektiv. Här får vi läsa om ensamhet, och vad det kan göra med en person som inte är ensam frivilligt. Jag är själv väldigt förtjust i att det är återkommande karaktärer i den här serien och att Marta och Phillys kompisar är äldre människor.

Emma Ganslandts illustrationer passar så bra till den här typen av berättelse. Det är färgglatt och detaljrikt, mycket att titta på och mjukt. Jag, personligen, gillar att omslaget är lite missvisande mot vad som faktiskt händer i boken.