Merci Maj! På äventyr i Frankrike

Bok av Ellinor Mårtensson
En helt vanlig kväll hemma på Rådjursstigen i den lilla staden Vimmerby snurrar 5-åriga Maj Håkansson och hennes storebror Gustaf på en jordglob. När globen stannar pekar Gustafs pekfinger på Frankrike. Maj har aldrig hört talas om Frankrike förut Det är då den vanliga kvällen förvandlas till en ovanlig kväll. Jordgloben börjar lysa och några sekunder senare har Maj på något mystiskt vis råkat trolla bort sig själv till en helt annan plats. Både sängen och Gustaf är borta och runtomkring henne syns bara en massa människor med konstiga mössor och framför henne pekar ett högt torn rakt upp i luften. Var i hela världen har hon hamnat någonstans? Och hur ska hon hitta hem igen? Detta blir början på ett äventyr med en massa konstiga möten med främmande personer och platser! Häng med Maj på en spännande resa genom Frankrikes historia och lär känna Napoleon, Victor Hugo och Jeanne d'Arc på vägen!
Hur bra är det inte med böcker där barn (och vuxna) lär sig saker utan att tänka på det? Denna bok är precis så. Här beger sig Maj ut på ett äventyr och träffar massa kända personer från Frankrike, båda äldre och yngre och reser samtidigt runt i landet.
Vilken dröm det hade varit om Maj reste till fler länder så det kom fler böcker! Boken passar att både använda i undervisning och som att läsa hemma. Jag skulle vilja påstå att den nog gör sig som bäst om den läses ihop med en vuxen då boken har några franska fraser (nej jag kan inte franska så jag har säkert uttalat saker fel men det har känts som att jag har kunnat 🙈😅) och det finns möjlighet att diskutera personerna och platserna Maj besöker. Jag tänker att en även kan googla upp bilder så att barnen får se dom "på riktigt". Språket tycker jag är anpassat för målgruppen och den väcker nog en del skratt då det blir lite tokigt för Maj ibland.
Jag tycker verkligen om denna bok och tänker därmed att både vuxna och barn bör uppskattar den.
Detta är en grymt bra bok och passar perfekt som julklapp vill jag påstå!