Lång rockad

Bok av Michael Wiander
 När den före detta schackmästaren Josef startar en schackklubb i sin sons skolklass har han ingen aning om vad som väntar. I hänsynslös konkurrens med Centralskolan och dess äregirige mästartränare utsätts Josef och hans elever för fusk och motgångar, men ska det stoppa dem från att vinna Schackfyran? Schackklubben Draken är en äventyrlig bokserie i tre delar med schackvärlden som spelplan. I del ett får läsaren följa Parkskolans spänningsfyllda och dramatiska resa till Schackfyranfinalen i Globen. Författaren är Stockholmsmästare i schack. "Väldigt spännande. Alla borde läsa den!" Theodor 12 år "Man blir inspirerad!" Elsa 10 år  
När schackklubben drar igång i en skolklass är det ingen som förväntar sig att det ska bli hård konkurrens mellan dem och Centralskolans schackklubb. Josef som drar igång klubben i sin sons klass är gammal schackmästare och Centralskolans tränare är hans största rival. Men under olika matcher utsätts Schackklubben Draken för fusk och nu måste de kämpa ännu hårdare för att kunna vinna Schackfyrans final i Globen.

Det här måste vara rena rama guldgruvan att läsa för den som är intresserad av schack. För mig, som inte riktigt är det, blev det kanske lite väl mycket snack om termer och drag men samtidigt är det en del av tjusningen med boken. Att något strategiskt och relativt lugnt som schack ändå är kan få vara platsen för fusk, motsättningar, motgångar och chansen att visa vad man går för.

Persongalleriet är ganska stort och lite svårt att hålla reda på, men det är inte så konstigt. Det är både tränare och medlemmar i de olika klubbarna, lite föräldrar och andra figurer som vandrar in och ut ur fokus. Jag tycker om att det får vara både pojkar och flickor med i gruppen och att de också har lika stor chans att vara den som väger över vågskålen till deras fördel men också att alla får känna både säkerhet och osäkerhet kring sina möjligheter och chanser.

I slutet på boken finns också en del med information om schack och lite tips och tricks, samt ett litet term-lexikon som kan hjälpa om man tappar bort sig under läsningen eller blir mer nyfiken.

Språket är bra och passar både genre och målgrupp. Texten är relativt liten så kanske inget för den som inte är van läsare men passar bra för den mer vane eller som högläsningsbok.