Våga vara Wesley

What Wesley wore
Bok av Samuel Langley-Swain
I Vesselbyskogen ser alla likadana ut. Invånarna passar in i en tydlig mall och följer skogens regler. Du kan ju föreställa dig hur förvånade de blir när de möter Wesley, en välklädd vessla som inte är rädd för att sticka ut! Vesslorna vill helst att Wesley bara ska försvinna. En dag åker ett gäng färgglada hermeliner genom Vesselby. Wesley bestämmer sig för att följa med dem för att hitta en plats där han hör hemma. Vesslorna borde vara nöjda, men konstigt nog känns det inte alls bra ...
Fyraåringarna tycker: De tycker att de andra vesslorna är väldigt dumma mot Wesley, men vilken tur att pappan var snäll och ville att Wesley skulle få vara som han är. Tråkigt att han behövde åka iväg för att de andra skulle förstå att han inte förstörde, utan gjorde det bättre när han var annorlunda.

Mamman tycker: Jag tycker att andemeningen med den här boken, och även lösningen, är väldigt bra. Att vara annorlunda och stå ut, medan andra inte tycker att man ska göra det och försöker få en att sluta och att istället bli som dem. Jag tycker om att Wesley är så pass ”överdriven” i sina klädval att det blir väldigt tydligt att han inte passar in i mallen, och jag tycker också om att vesslorna märker att gräset inte alls var grönare på andra sidan efter att Wesley flyttar därifrån.

Illustrationerna är mycket talande och passar väldigt bra in i och förstärker berättelsen.