Bästa jobbet

Bok av Leo Brodin
När Kim råkar förstöra Hilmas hus blir hon sur. Han hjälper henne att bygga ett slott istället. När man leker kan man vara byggarbetare, brandman, veterinär. Det är tur för ett slott kan börja brinna, en kattsvans också. "Kim och Hilma är härliga, starka karaktärer och berättelsen präglas av positiv stämning, glada, nöjda barn och visar lek ur barns perspektiv. Precis så här härligt och spontant leker barn, vilket gör berättelsen realistisk och lätt för den lilla läsaren att engagera sig i och identifiera sig med. I Bästa jobbet förmedlar man dessutom en första uppfattning om olika yrken och kan därigenom inspirera barnet till egna lekar i samma stil. Joanna Schmidts illustrationer är lika fartfyllda som berättelsen och harmoniserar mycket fint med texten." Lektör Mia Mårtensson, BTJ-häfte 14:2021
Fyraåringarna tycker: Fyraåringarna älskar de glada illustrationerna som finns i den här serien, och pekar glatt på allting som de antingen vill ha, eller redan har. ”Vi brukar också vara prinsessor mamma, och poliser!” De tycker väldigt synd om katten när svansen brinner, och så himla tråkigt att pannkakan hamnar i vattengraven och de inte får äta den. Aj, aj, aj.

Sexåringen tycker: Sexåringen är liiiite för stor för boken och vill först inte läsa den alls, men kommer smygande ändå och ställer sig bredvid när vi andra läser. Och plötsligt är han ändå insugen i boken och pekar också på allt som de har och vad han brukar leka för något. För han kan ju också vara brandman, eller prinsessa, och har poliströja!

Mamman tycker: Kim och Hilma är så himla söta och jag älskar att de får leka och visas ur barnens verkliga perspektiv. Hur många gånger har jag inte suttit hemma och lyssnat på mina egna barn och varit glad över att jag inte behövt förstå den invecklade lek de har fantiserat ihop och vars premisser ändras titt som tätt? Och här är det exakt likadant. Kim är fotbollsspelare och Hilma byggjobbare, men direkt efter att något händer byter de roller och blir något helt annat och så fortsätter leken så utefter vad de jobbar som exakt just då. En bra bredd på yrken och alla illustreras fantastiskt fint.