Kostymnissarna

Bok av Anna Södergård
Fröken Lovelia har en trädgård full av maskar, buskar och trastar och så har hon en tjock katt som heter Rolf. För det mesta har de hela trädgården för sig själva, men en dag irrar en grå kostymnisse in genom grinden. Var kommer han ifrån, och vad händer när det fortsätter att strömma kostymnissar till trädgården? Briljant tycker BTJ som ger boken högsta betyg! Kostymnissarna är en välbehövligt härlig bok om vikten av att kunna koppla av. Att njuta av det naturen ger och släppa vardagslunken. Jag blir så glad av både illustrationer och text av Anna Södergård. De är både roligt och tankeväckande i en ljuvlig symbios. [...] Underbart roliga illustrationer ger boken det där lilla extra, texten är lättläst och behaglig och ger ett härligt lugn. Förmodligen samma lugn som kostymnissarna får då de lämnar det gråa och går in i det gröna. Feelgood." Lektör Ewa Wendt, BTJ-häfte 17:2021.
Fyraåringarna tycker: Fyraåringarna skrattar åt berättelsen och illustrationerna. De tycker att kostymnissarna är roliga som inte ens verkar ha sett gräs innan men tycker att det är dumt att de skräpar ner. Men de kan städa, för de har faktiskt medaljer från förskolans skräpplockardag!

Sexåringen tycker: Anna Södergård är en av sexåringens favoritillustratörer så den här boken lästes mycket snabbt. Han har väldigt roligt åt alla miner och åt berättelsen, men tycker att kostymnissarna är riktigt dumma som skräpar ner och egentligen inte frågar om lov. De bara antar att de får använda andras saker, och det är ju inte okej!

Mamman tycker: Anna Södergårds illustrationer får mig alltid på bra humör när det kommer till barnböcker. Och de passar perfekt ihop med berättelsen som är full av humor och tokigheter. Jag gillar att det går så lätt att hitta saker att diskutera på barnens nivå. Nedskräpning, att ta över något som inte är ens eget, att ta något utan att fråga, att våga säga ifrån när något inte känns bra, vikten av att kunna slappna av. Det finns många infallsvinklar här, men de tar inte över berättelsen.