Mardrömsbrevet

Bok av Lisa Melberg
LJOFTJTLB NVSFO Var dessa bokstäver en kod till den gömda hemligheten? Grevinnan vred och vände på koden innan hon till sist listade ut hur hon skulle lösa den. Med hjälp av alfabetet bytte hon ut alla bokstäver mot den bokstav som kom på platsen före. Koden pekade ut en plats i världen med ett mycket speciellt byggnadsverk. - Aha, nu förstår jag, ropade Grevinnan medan hon ivrigt tillkallade sin betjänt. Packa omedelbart min blåa koffert. Jag ska resa. Helst redan imorgon. Boka biljetter! Livet som vålnad på Grevinnan von Knarrs slott har verkligen blivit mer intressant sedan brevet kom. Brevet har vänt upp och ner på Grevinnans tillvaro och avslöjat att någon mer än hon känner till hemligheten. Slottet är plötsligt fyllt med koder, dubbelspel och gåtor. Grevinnan reser världen runt i en desperat jakt på ledtrådar för att hinna först. Det är ofta mycket frustrerande att vara vålnad. Jag kan inte ingripa i de levandes värld trots att Grevinnan verkligen skulle behöva min hjälp. Det kan däremot du, kära läsare. Ska hemligheten räddas behöver du hjälpa till att lösa de koder som skyddar den. Så öppna genast boken och sätt igång!
Grevinnan har hittat ett brev med ett innehåll som gör henne både rädd och faktiskt ganska arg. Tyvärr är den del som förhoppningsvis innehåller en lösning krypterad och hon måste lösa koden för att ta sig till rätt plats för att få nästa ledtråd till pusslet. Hon ger sig i kast med äventyret och lämnar enbart sin betjänt Albert kvar för att ta hand om huset … tror hon.

I Mardrömsbrevet har vi en lite annorlunda berättare – en av husets vålnader. Vålnaden känner att han skulle vilja hjälpa grevinnan, men kan inte ingripa i de levandes värld. Därför sätter han sin tillit till läsaren och med hjälp av ledtrådar och chiffer får vi hjälpa grevinnan att komma fram till var hon ska härnäst. Om det nu är grevinnan vi hejar på, och inte den andra parten som också väldigt gärna vill komma till ledtrådarna och pusslets lösning först.

Det är en spännande historia, full av mysterier, hemliga recept och dubbelspel. Jag gillar den centrala roll som barnen till slut spelar och jag tycker om att grevinnan faktiskt har en rejäl karaktärsutveckling mot slutet. Språket passar genre och målgruppens ålder väldigt bra.