Släktforskaren Götheborg Anno 1913

Bok av Ann-Sofie Jeppson
Penny, Gabbe, Gina och Axel är på nya äventyr i sällskap med katten Silver. Mitt under Rädda ägget-tävlingen på Chalmers träffar de på Götheborg igen. Kapseln tar dem med på en historisk tur runt hela Sverige i jakten på Axels släktingar. Silver "hjälper" förstås till att styra. Ibland blir det bra. Men inte alltid.
Tidsmaskinen med egen vilja är igång igen. Den här gången tar den med barnen runt om i Sverige i jakt på släktingar till Axel. Alla dessa släktingar lever under olika förhållanden och barnen, och katten Silver, lär sig mycket om Sveriges historia under resans gång.

Jag tycker om att det är så mycket barn som är i fokus, och att de tidsresande barnen får hjälpa till med flera olika saker. Eftersom de reser genom hela Sverige är det ett relativt stort persongalleri och det är inte alltid lätt att hålla koll på vem som var var, när eller hur. Men eftersom det är Axel, Penny, Gina och Gabbe som är den gemensamma nämnaren så gör det inte så mycket.

En annan trevlig sak är att de reser över stora delar av Sverige, även om de främst håller sig till mer till de yttre kanterna. Alla landsdelar finns med och i början av boken finns tre kartor som visar var de har varit. En över Sverige med alla besökta orter utplacerade, en över Sveriges landsdelar och en för att visa var Sverige är i Europa. I slutet av boken finns också tips på vad man kan göra för att bli en detektiv över sin egen släkt, vilket ju är en tidsresa i sig själv, men också ett vitsskafferi över Axels göteborgshumor.

Språket är bra och passar målgruppens ålder. Texten är relativt stor men man bör vara en relativt van läsare eller höra boken som högläsningsbok. Vilket bra sätt att lära sig lite mer om Sveriges historia innan andra världskriget eller för att prata om sin egen släkts historia. För oavsett om du vet om det eller inte, finns det säkerligen flera gripande livsöden gömda någonstans i din historia.