Helvetesbrännan

Bok av Eva Salqvist
Trillingarna Violette, Vidar och Vanessa tvingas flytta ut på landet. I huset de flyttar till ingår en gammal sjuk faster. Hon trillade ner för trappan och tappade talförmågan några år tidigare och är nu sängliggandes. Huset är gammalt och ruvar på mer historia än de gamla möblerna som syskonen snabbt byter ut i sina nya sovrum. Sedan Violette var liten har hon ritat konstiga saker, sådant som hon sett i sitt inre men som inte har hänt i verkligheten. Inte förrän långt senare. I stan har bruset lättat på synerna men nu, i sin pappas barndomsby på landet, kommer synerna tillbaka med full kraft. Vad betyder det otäcka ansiktet hon ritat in i sitt sovrumsfönster? Vem är mannen som hon tecknat med bundna händer? Något är på gång att hända och faster Inga kan inte varna dem. Huset bär på en familjehemlighet som hotar att ta slut i det närliggande naturreservatet i norrlands mörka skogar. Helvetesbrännan, med sin otillgängliga natur, är den perfekta platsen att göra sig av med någon, i det här fallet en hel familj.
Violette, Vidar och Vanessa är trillingar. De flyttar ut på landet tillsammans med sin pappa, till ett hus där gamla sjuka faster Inga bor. Hon kan inte prata efter att ha ramlat nerför trappan några år tidigare. Violette har alltid sett syner, men nu när de bor i pappans barndomsby brakar de lös och kommer nästan hela tiden. Något är i görningen, men Faster Inga kan inte förvarna barnen för det som kommer hända. Och vilken roll spelar naturreservatet Helvetesbrännan i det hela?

Eva Salqvist har en otrolig förmåga att väva samman verklighet och övernaturlighet på ett väldigt naturligt sätt. Här finns Violettes syner som får ta plats i det övernaturliga, tillsammans med ett verkligt spännande äventyr med Faster Ingas försvunna syster Maj och en gömd skatt.

Persongalleriet är lagom stort, och jag gillar att det är trillingar som får vara i centrum och att det också är de som får lösa mysteriet. Det är spännande och det är småläskigt men det går faktiskt inte att sluta läsa. Texten är lagom stor för målgruppens ålder och jag tycker också om att jag som vuxen inte har några som helst problem att bli fast i texten och vilja veta exakt vad som händer.