Ett bröst till tröst

Bok av Sofia Hedman
En härlig bok om bröst som stillar nyfikenhet och väcker tankar! Vi har ett och vi har två. Bröst alltså. De kan vara stora eller små, ibland fyllda med mjölk, muskler eller kuddar. Vet du var gladpunkten sitter, varför några har en tredje bröstvårta eller vad häxmjölk är? Det och mycket mer kan du läsa om i Ett bröst till tröst. Ett bröst till tröst är en lättläst faktabok om bröst. Det är en bok för både flickor och pojkar, män och kvinnor och för dem som identifierar sig som någonstans mittemellan. Det är en bok som inte bara ger insikt i vad bröst är, utan också om deras betydelse. Det är en bok att läsa själv, för varandra eller tillsammans. Här finns mycket man kan fundera över och diskutera. Emmelie Salomonssons illustrationer ger en extra dimension och underfundig humor. Faktagranskad av: Kristin Svensson, universitetsbarnmorska, Maria Wahlström Norlin, specialistsjuksköterska cancerrådgivningen, Lena Myrskog, överläkare samt Ida Karhu, RFSL Kalmar.
Fyraåringarna tycker: Fyraåringarna är lite för små för den här boken, men de tycker att det är roligt att titta på bilderna och att lyssna så det går ändå bra. De tycker att det är roligt att få se så många typer av bröst och blir allra gladast över att det faktiskt finns ett par skrikande tvillingar i boken.

Sjuåringen tycker: Oj, så roligt det är med bröst. Sjuåringen älskar Emmelie Salomonssons illustrationer och skrattar högt och pekar på varenda uppslag. Det är också roligt med alla namn som finns för bröst och det är lätt att starta en diskusson om att det finns ord man kanske inte ska säga, att bröst är något som man ska få ha ifred men också att det faktiskt är något som alla har och som har en funktion. Det allra, allra, allra roligaste är bilden på den totalt stressade mamman med skrikande barn och en hund med massa stök och kiss runt om i rummet (okej, absolut mest kisset), men han tycker också att det är väldigt bra när det är lugnt och fint runt samma mamma.

Mamman tycker: Emmelie Salomonssons illustrationer går alltid hem i det här huset, och den här boken är absolut inget undantag. Att det dessutom paras ihop med något faktabaserat om bröst, gör det till något väldigt bra. Jag tycker om att det är fokus på bröstens funktionalitet mer än (men även och) estetik och att det också inte bara pratas om kvinnobröst utan också om bröstvårtor, om manliga bröst och hur olika de kan se ut men ändå fungera på samma sätt.

Det är en bok som är lätt att skapa diskussion kring och prata om hur olika saker kan se ut men ändå vara på samma sätt, men också om att det är något privat som inte alla ska vara omkring och ta på, hur mjuka och mysiga de än är.