Bakom uniformen : en polismans berättelse

Bok av Tobbe Isaksson
Bakom uniformen är en skakande och kompromisslös men också varm och personlig skildring av polisarbete som aldrig nämns eller syns i media. Polisinspektör Tobbe Isaksson vid Lundapolisen ger här en unik inblick bakom kulisserna vid många av de ärenden han upplevt under sin 20 år långa karriär i yttre tjänst. Följ med på en berg- och dalbana av känslor och intryck där adrenalin blandas med humor, dödligt allvar med distans och där mord, psykisk ohälsa och tragedier beskrivs utifrån en erfaren polis perspektiv. Boken riktar sig till alla som är intresserade av svensk polis och dess vardag. Du som läser boken kommer få en ny och djupare förståelse för polisens arbete. "Tobbe skildrar hemska scener när han möter en chockad anhörig som mist en nära eller en person som lider av en psykos. Det är ofta mycket berörande, sorglig läsning om den vardag som är Tobbes och många andra polisers. Tobbe berättar om sina känslor, till exempel i stycket då han är satt att hålla två extremistgrupper åtskilda och anklagas för att vara en nazistälskare och tänker på sin bror som är adopterad från utlandet. Men, allt som oftast skrattar man till. Han vet aldrig vad han möter under ett arbetspass och han måste vara beredd på allt. [...] Bakom uniformen är intressant läsning för såväl poliser, polisstudenter och alla som är nyfikna på hur vardagen kan te sig för en vanlig polis." Lektör Erika Storme Martinger, BTJ-häfte 20:2021 "Tobbe Isaksson lyfter polisyrket från dess skugga med en öppenhet och ärlighet som jag aldrig tidigare har läst. Även om boken är kort och lättläst berör den på djupet med dess små och korta historier. Det är många utmaningar, svåra dilemman och tragiska livsöden som Isaksson får möta människor i vårt samhälle som befinner sig i olika former av utsatthet. Jag skulle säga att vi behöver fler böcker som denna för att få en större förståelse för vad polisen faktiskt arbetar med. Det är våra verkliga hjältar som finns där, med polisens mod även om risken är stor att polisen utsätter sig själv för livsfara. Jag rekommenderar starkt att läsa denna bok!" - BokCirkelnn
Bakom uniformen : en polismans berättelser är en krönikebok full av allvar och humor från polisen Tobbe Isakssons arbetsliv. Här möts högt och lågt och får en att både skratta och sitta med andan i halsen eller tårar i ögonen.

40 olika små krönikor ryms i den här boken på lite drygt 100-sidor långa boken, så det är lätt att ta en paus om det blir för mycket eller inte heller hinna känna att det blir för mycket för allvaret bryts upp med roliga episoder ur polisens arbete. Och det får en också att uppskatta och förstå polisens arbete genom att se det från insidan. Jag tycker om den här blandningen, för det visar så tydligt på att det inte är på ett sätt att ha det här yrket, och på den mångfald av situationer de hamnar i i sitt yrkesliv. Både fara, för sig själv och andra, glädje och meningsfulla möten.

Språket är lättsamt och flyter på utmärkt och passar utmärkt för en bok i den här genren.