Kaninäventyret

Bok av Mari Bister
En kanin hittas övergiven i en bur i Björkviken. Deckarbröderna Jakob och Joakim ser till att kaninen räddas och ger sig sen ut på jakt efter den skyldige. Finns det några ledtrådar på den lapp som hittas tillsammans med buren? Vems kanin är det och varför har han lämnats? Äventyret går inte alls som killarna har tänkt och de hamnar i stora problem. Ska de lyckas fånga skurken och rädda sig själva? Boken innehåller bilder som visar hur man ser om en hund eller katt är glad, arg eller rädd. Bra tips som underlättar barns kontakt med djur.
Jakob och Joakim är bröder och löser i den här boken ett mysterium. En kanin ensam i en bur hittas övergiven tillsammans med en lapp och bröderna ger sig ut i jakten på att hitta vem som är den skyldige. Någon måste ju ha ägt kaninen och valt att överge den, och någon anledning till det måste ju finnas. Vad och vem kan det vara?

Det är en spännande kapitelbok för barn i åldrarna 6–9 som har lagom stor text för att orka hänga med i och dessutom finns Kristian Hägglunds illustrationer som förstärker och förgyller Mari Bisters berättelse. Jag tycker om att det är barn som får vara i fokus för äventyret men att de också har vuxna runt om sig som de kan be om hjälp.

I slutet av boken finns också en liten informationsdel om vad katters och hundars kroppsspråk kan säga om deras humör.

Språket är bra och på en lagom nivå för målgruppen och jag tycker om att det är inblandad fakta bland allt det spännande, så man lär sig medan man läser, utan att ens märka det.