Wilhelm Tall och äventyret på Svartön

Bok av Håkan Klamas
Min morfar Jalle ska gifta sig med Bibbi Borselius. Det vill han egentligen inte, men morfar vet inte hur han ska säga det utan att Bibbi blir ledsen. Nu krävs det en bröllopsräddning av stora mått. Jag, Wilhelm Tall, måste hinna hämta hem bilhandlare Bruno Dohlander från Svartön innan kyrkklockorna börjar ringa och morfar gör något han kommer att ångra för resten av sitt liv. Wilhelm Tall och äventyret på Svartön är en spännande och rolig bok om den 12-årige Wilhelm Håkansson. En klurig, lite ensam kille som bor tillsammans med sin morfar, och som i det här äventyret lär sig att övervinna sina rädslor.
Wilhelms morfar ska gifta sig med Bibbi. Inte för att han vill, utan för att hon vill och han vill inte säga nej och göra honom ledsen. Därför bestämmer Wilhelm sig för att han måste stoppa bröllopet och det gör man bäst genom att hitta någon annan som vill gifta sig med Bibbi. Problemet är bara att den personen försvinner och Wilhelm ger sig iväg till Svartön för att rädda den nya brudgummen. Det skulle han inte ha gjort, för på Svartön händer det saker han inte alls vill vara med om och frågan är om han ska ta sig därifrån.

I förstapersonsperspektiv möter vi Wilhelm Tall, en klurig liten kille som inte alls är tycker att han är så modig som han behöver vara i det här äventyret. För Svartön är en mystisk plats som brukar lämnas ifred. Tidigare har en man försvunnit när han åkte dit och nu har inte heller bilhandlaren Bruno kommit tillbaka, fastän Wilhelm vill att han ska göra det så han kan gifta sig med Bibbi så morfar slipper.

Det är ett lagom stort persongalleri och jag tycker om att Wilhelm och hans kompis Furan är de som är i fokus, fastän det är massa vuxna som har problem och gör dumheter. Det visar också att vuxna inte är perfekta och kan allting på egen hand och det tycker jag om. Wilhelm och Furan utsätter sig för ett ganska läskigt äventyr bara för att hjälpa morfar Jalle som är för snäll för sitt eget bästa och de gör det genom att vara modiga, snabbtänkta, kluriga och genom att hjälpa varandra och andra.

Visst, för en vuxen är det kanske inte jättesvårt att räkna ut vad som hänt ganska tidigt, men det är många vändningar som ändrar det man tror och vad man förstår av handlingen och jag tycker att det är väldigt snyggt gjort.

Det här är en bok för den som gillar spänning och humor, klurigheter och barn i fokus. Den passar målgruppens ålder och storleken på texten passar både den som börjar lära sig att läsa längre böcker och för den som vill ha en bra bok som inte är för krånglig att läsa. Johan Janssons illustrationer förstärker berättelsen på ett bra sätt.