Konspirationsfeber

Bok av Kent Werne
  Skapades coronaviruset av vaccinindustrin och Bill Gates? Är viruset ett biovapen? Bör skulden läggas på 5G-tekniken? Är pandemin rentav en gigantisk bluff? Coronapandemin har inte bara orsakat död och nedstängningar. Den har också framkallat konspirationsfeber. Viruset hade knappt lämnat Wuhan innan konspirationsteorierna började spridas i sociala medier. Snart satte de också avtryck i verkligheten: mobilmaster stacks i brand, folk vägrade följa restriktionerna, pandemiförnekare protesterade på gatorna och vaccinationsviljan minskade. I USA blev Donald Trump den främsta spridaren av falska påståenden. De handlade inte bara om pandemin, utan om lite av varje, i synnerhet om presidentvalet, något som slutade i stormningen av Kapitolium. Varför tror folk på konspirationsteorier? Hur uppstår de? Vilka blir följderna? I Konspirationsfeber skildrar Kent Werne hur konspirationstänkandet tog grepp om världen, och visar att samma sak hänt under tidigare pandemier. Kanske är det något med kriser som gör att människor söker svaren i det fördolda? "Det är medryckande, välskrivet och angeläget, berättat för var och en som vill veta mer om konspiration, makt och samhälle." BTJ, Per Lundgren
Jag har, som så många andra, förfasats över hur humbug och falska påståenden spridits i sociala medier under pandemin. Människor i ens bekantskapskrets man sett som förnuftiga och resonabla, har fallit dit och ogenomtänkt delat vidare uppenbart falska påståenden. Eller rent av själva kommit ut som antivaxxare eller covid-förnekare.

Boken är indelad i nio kapitel, som på ett pedagogiskt sätt tar läsaren på en resa mot en klarhet i hur konspirationsteorierna har fått fart, och hur (dåligt) människan faktiskt genom historien har handskats med pandemier.

Warne skriver på ett intresseväckande sätt med ett lättläst språk vilket gör det enkelt att hänga med och få ihop de märkliga trådar konspirationsteoretikerna vävt. Lärorik och underhållande läsning, samtidigt som det också är skrämmande att inse hur tokigt det kan bli när människor väljer att tro på falska profeter.

Rekommenderar Konspirationsfeber till dig som vill koppla greppet om konspirationsteorierna som cirkulerar runt detta coronavirus, låt dig underhållas och undervisas. Ett julklappstips kanske?